Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εγκατέλειψε στην πράξη το σχέδιο ανάπτυξης στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας στα εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza, που επικαλείται πηγές στην Ουάσινγκτον.
"Τα μηνύματα που εστάλησαν από τους στρατηγούς του Πενταγώνου είναι απολύτως σαφή: η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει, ως προς την αντιπυραυλική άμυνα, άλλες λύσεις από τις βάσεις στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία", σύμφωνα με τον υποστηρικτή του σχεδίου Ρίκι Ελισον.
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης των ειδικών στον τομέα της άμυνας που πραγματοποιήθηκε εδώ και μία εβδομάδα, "οι στρατηγοί δεν αναφέρθηκαν ούτε μια φορά στα σχέδια που αφορούν την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία", σημείωσε ο Ελισον.
"Εδώ και μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση βολιδοσκοπεί το Κογκρέσο ως προς την εγκατάλειψη των σχεδίων εγκατάστασης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία", αναφέρει η Gazeta Wyborcza, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή του Κογκρέσου.
Το 2008, η Βαρσοβία και η Ουάσινγκτον ήρθαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση μέχρι το 2013 δέκα συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία και ενός συστήματος ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία, σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία.
Η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε την επανεξέταση του προγράμματος, το οποίο αποτελεί έμπνευση της κυβέρνησης Μπους με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε και πάλι τον Ιούλιο με την ανάπτυξη από τη Μόσχα πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας.
Σύμφωνα με την Gazeta Wyborcza, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προτιμά την εγκατάσταση πυραύλων αναχαίτισης σε πλοία και σε βάσεις στο Ισραήλ και την Τουρκία, καθώς και «ίσως κάπου στα Βαλκάνια».