Τρεις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Μήνυμα Καραμανλή στη νέα ηγεσία της Συμμαχίας
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 15:34
UPD:17:30

A- A A+

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς οργανισμούς -και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με το γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στη σχέση ΝΑΤΟ – ΕΕ επιβάλλεται «η συνεννόηση και η συνεργασία, πάντοτε όμως με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεών τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τυχόν εμπόδια και παρακώλυση της συνεργασίας των δύο Οργανισμών εξαιτίας πολιτικών λόγων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα ακόλουθα: «Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών χρειάζεται πριν απ’ όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της».

«Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Βεβαίως, αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συμβολή της χώρας μας στην ομαλοποίηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί την κύρια αποστολή του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες».

«Η Ελλάδα –πρόσθεσε- και στο Αφγανιστάν, όπως και άλλες διεθνείς αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, συμμετέχει και συμμετέχει ενεργά».

Επισήμανε ακόμα ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών θεσμών».

Μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της προώθησης των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία και η προώθηση του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

ΚΚΕ: Επικίνδυνες οι θέσεις του γγ του ΝΑΤΟ

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία των πολέμων και των επεμβάσεων, ο ελληνικός λαός πρέπει να θεωρήσει ανεπιθύμητη την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ και να απορρίψει ως επικίνδυνες τόσο τις θέσεις και τις προτάσεις που αυτός κομίζει όσο και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού», σημειώνει σχετικά με την επίσκεψη Ράσμουσεν στην Αθήνα το ΚΚΕ.

«Όχι μόνο δεν πρέπει να ενισχυθούν οι στρατιωτικές αποστολές στους νατοϊκούς στρατούς αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από το Κόσσοβο, τη Σομαλία και αλλού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Καμιά νατοϊκή διαμεσολάβηση για το Αιγαίο. Όχι στα νατοϊκά στρατηγεία. Καμιά ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Κύπρου», προστίθεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΣΥΝ: Συνεχίζεται η προσκόλληση στο επιθετικό ΝΑΤΟ

«Η προσκόλληση της χώρας μας στον επιθετικό οργανισμό του ΝΑΤΟ συνεχίζεται και ενισχύεται», δήλωσε ο Γιάννης Μπαλάφας, υπεύθυνος του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλής.

«Σαν αποτέλεσμα, εντείνονται οι ανησυχίες του ελληνικού λαού - και οι δικές μας - για το τι συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε, ποιες δεσμεύσεις υπήρξαν», πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ: Η κυβέρνηση «χτύπησε προσοχή» και στο γ.γ. του ΝΑΤΟ

«Από ό,τι φαίνεται, πέραν της Ουάσινγκοτν, η κυβέρνηση Καραμανλή "χτύπησε προσοχή" και στον γ.γ. του Ν.Α.Τ.Ο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Κουβέντα για τις παραβιάσεις, κουβέντα για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, κουβέντα για την αυθάδεια των Σκοπίων. Τα είπε όλα ο Ρασμούσεν: ...Πάψτε και πληρώστε για το Αφγανιστάν!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή