Ψηφίστηκε από τη Βουλή και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την κύρωση του διακανονισμού μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ για την τρομοκρατία, την πρόληψη για καταπολέμηση του εγκλήματος, με το οποίο ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατών ενόψει και της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βλατής δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά επιφυλάσσεται, για επαναδιαπραγμάτευση λόγω ασαφειών που υπάρχουν σΆ αυτό.
«Δεν μπορεί να τα έχετε όλα. Αυτά τα περί ψήφισης, αλλά επαναδιαπραγμάτευσης, απέχουν της σοβαρότητας και της ευθύνης που απαιτεί ο χώρος της Βουλής. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο περί καταγγελίας. Μπορείτε να καταγγείλετε τη συμφωνία» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας.
Απευθυνόμενος δε στην πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε «αυτά τα μεσοβέζικα είναι σαν τα άλλα μεσοβέζικα τα οποία μας λέτε, αν τολμάτε κάντε εκλογές κι όταν αισθανόσαστε ότι θα γίνουν, κάνετε πίσω».
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο με το βουλευτή του κόμματος Αχιλλέα Κανταρτζή να επισημαίνει ότι με τη συμφωνία αυτή «πάνε περίπατο όλες οι αρχές του δικαιακού συστήματος» και το Γ. Αλυσανδράκη να σημειώνει ότι χτυπά τα ατομικά δικαιώματα.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης ανέφερε ότι η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν τρίτης ταχύτητας χώρα, καθώς τέτοιες συμφωνίες δεν κύρωσε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για «πράξη υποτέλειας της χώρα μας» έκανε λόγο ο Αστ. Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος ενώ είχε επιφυλαχθεί στην συζήτηση στην Επιτροπή, καταψήφισε το σχέδιο νόμου.
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «ανακρίβειες» τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και «μυθεύματα» τα όσα περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ