Υποβάθμιση των πολυτεχνείων με νέο σχ/ν «βλέπει» το ΤΕΕ

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 17:07
A- A A+

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το ΤΕΕ τις διατάξεις προσχεδίου νόμου που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αναθέτει την αξιολόγηση των ικανοτήτων των τεχνικών σε εταιρείες πιστοποίησης.

«Με το Προσχέδιο Νόμου «Πιστοποίηση Επαγγελματικών και Τεχνικών Ικανοτήτων» που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης, επιχειρείται η υποβάθμιση των Πολυτεχνείων και η απαξίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς με τις διατάξεις του προβλέπει ότι η αξιολόγηση των ικανοτήτων των τεχνικών - ως προϋπόθεση και για την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού - ανατίθεται σε εταιρείες πιστοποίησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, «αναδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά η πρόθεση να υποβαθμισθεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, να απορυθμιστούν επαγγέλματα νομοθετικά ρυθμισμένα, να απομειωθεί αυτό που αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο της χώρας».

Συμπληρώνει ακόμη τα ακόλουθα:

«Πρόκειται για μια προσπάθεια τεράστιας ανατροπής, που υποκρύπτει τη βούληση για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε άτομα που δεν έχουν παρακολουθήσει σπουδές από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν έχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού.

Μόνο ως τραγική φάρσα μπορούμε να αντιληφθούμε το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις δύο μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Επιβάλλεται η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές να αρνηθεί ακόμη και να το συζητήσει.

Το θέμα της Πιστοποίησης Επαγγελματικών και Τεχνικών Ικανοτήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν αφορά στους μηχανικούς. Το ΤΕΕ το μελετά με ιδιαίτερη προσοχή και έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, με στόχο την κατοχύρωση της επιστημονικής γνώσης, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων της κοινωνίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή