Μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τονίζει ο λόρδος Χάνεϊ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό και ένας από τους συνδιαμορφωτές της δέσμης ιδεών Γκάλι το 1992 και του σχεδίου Ανάν το 2004.
Σε ανάλυση του για το Κυπριακό, η οποία δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης του Λονδίνου, ο Βρετανός αξιωματούχος δεν επιμένει μόνο στην υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν, αλλά υποστηρίζει ότι και σ' αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επαναληφθούν συνταγές του παρελθόντος, όπως η επιδιαιτησία.
Όπως επισημαίνει, «ο ρόλος του ΟΗΕ για καταγραφή και σμίκρυνση των κενών θα γίνει πιο σημαντικός» και αυτό γιατί οι μέχρι τώρα συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν επίλυση των σημαντικών ζητημάτων, όπως εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον λόρδο Χάνεϊ, οι συνομιλίες θα φτάσουν σ' ένα κομβικό σημείο στα τέλη του 2009 αρχές του 2010.
Εξάλλου, ο πρώην διπλωμάτης υποστηρίζει πως η τουρκική πλευρά απέτυχε στο να εκμεταλλευθεί την ενταξιακή πορεία της Κύπρου (μάλιστα κάνει λόγο για ελληνοκυπριακή ένταξη) με αποτέλεσμα η ΕΕ να δεχθεί ένα μοιρασμένο νησί.
Μεταξύ άλλων επίσης, αναφέρει:
- τώρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα εξαρτώνται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
- επιρρίπτει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη μη επίτευξη προόδου στο Κυπριακό στους Ελληνοκύπριους, ενώ υποστηρίζει πως οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζοντας «ναι» το 2004 είχαν προβεί σε «οδυνηρές παραχωρήσεις» στις οποίες περιλαμβάνονταν "σημαντικές επιστροφές εδαφών", "η προσφυγοποίηση για δεύτερη φορά Τουρκοκυπρίων", "η αποχώρηση σημαντικού τμήματος του τουρκικού στρατού".
Τέλος, όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας διαδικασίας των συνομιλιών, οι μόνοι που θα πληγούν, είναι οι Τουρκοκύπριοι καθώς «οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ΕΕ, την οποία και θα χρησιμοποιούν ως μηχανισμό για να προκαλούν προβλήματα στους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους».