Αφγανιστάν: Ερωτηματικά γύρω από την πολύνεκρη νατοϊκή επιδρομή

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 12:44
UPD:13:27
REUTERS/INA FASSBENDER

A- A A+

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ για την νατοϊκή επιδρομή στο βόρειο Αφγανιστάν που οδήγησε την Παρασκευή στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων και σε εντάσεις μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στη χώρα.

Έρευνα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν και οι Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν και δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτα σήμερα στην Καμπούλ.

«Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ η ίδια θέλουμε να δούμε να συγκροτείται σύντομα επιτροπή του ΝΑΤΟ που θα διερευνήσει γρήγορα και ενδελεχώς τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η κ. Μέρκελ αναφορικά με το πολύνεκρο περιστατικό της Παρασκευής.

Η νατοϊκή επιδρομή, που διετάχθη μετά την κλοπή βυτιοφόρων από Ταλιμπάν, έχει προκαλέσει κατακραυγή στη Γερμανία, λίγο πριν τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η επιχείρηση ενδέχεται να αποτελεί παράβαση των κανόνων του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός διοικητής φέρεται να διέταξε την επιδρομή αφού είδε ζωντανές εικόνες των βυτιοφόρων που προέρχονταν από αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε στην περιοχή. Το οπτικό υλικό ενδέχεται να ήταν κακής ποιότητας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Associated Press. Οι Γερμανοί, που επίσης επικοινώνησαν με πληροφοριοδότη που βρισκόταν επιτόπου, συμπέραναν ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τα βυτιοφόρα αποτελείτο από αντάρτες.

Ο Γερμανός υπουργός ¶μυνας Φρανς Γιόζεφ Γιουνγκ δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι στρατιώτες μας βρίσκονταν σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με την Washington Post, η χρησιμοποίηση μίας μόνο πηγής για την λήψη πληροφοριών αποτελεί παράβαση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί για την ελαχιστοποίηση των θανάτων αμάχων.

Παράλληλα, σύμφωνα με γνωστή αφγανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 60 με 70 άμαχοι βρίσκονταν ανάμεσα στους νεκρούς από την αιματηρή επιδρομή στην επαρχία Κουντούζ.

«Ακόμα και αν όλα τα θύματα ήταν υποστηρικτές των Ταλιμπάν, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ήταν άοπλοι και δεν ασχολούνταν με οποιαδήποτε πολεμική δραστηριότητα δεν δικαιολογεί τη μαζική εκτέλεσή τους», όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης Afghanistan Rights Monitor (ARM), που βασίζεται σε περισσότερες από δέκα συνεντεύξεις με κατοίκους της περιοχής.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή