Ίνες 34.000 ετών

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 17:59
A- A A+

Λινάρι που χρησιμοποιούνταν από τους προϊστορικούς ανθρώπους πριν 34.000 χρόνια ανακάλυψε σε σπηλιά στη Γεωργία ομάδα Αμερικανών και Γεωργιανών αρχαιολόγων και παλαιοβιολόγων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις πιο παλιές, επεξεργασμένες από τους προϊστορικούς ανθρώπους ίνες που έχουν βρεθεί. Μέχρι σήμερα οι παλαιότερες είχαν ανακαλυφθεί στην γνωστή αρχαιολογική περιοχή της Τσεχίας, Dolni Vestonice, και χρονολογούνταν πριν από 28.000 χρόνια.

Το άγριο, μη καλλιεργημένο αυτό λινάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ύφασμα, κλωστές, ρούχα, σχοινιά και καλάθια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Science της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τους πρώτους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Όφερ Μπαρ-Γιόσεφ, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της ανακοίνωσης.

Τα αντικείμενα και τα ρούχα που φτιάχνονταν από αυτές τις ίνες είχαν αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να μετακινούνται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της ορεινής περιοχής, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για άγριο λινάρι που επεξεργάζονταν μέσα στη σπηλιά και που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης», εξήγησαν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή