Επικρίσεις κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασαν στη ΔΕΘ διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε πως και τα δύο κόμματα παρουσίασαν προγράμματα σκληρής λιτότητας, που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου.
Παράλληλα, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι επικεντρωμένες σε εννέα άξονες με βάση τα ερωτήματα και τις θέσεις των των δύο μεγάλων κομμάτων.
Εξάλλου, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης σε τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές. Όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά όχι επί της ουσίας. Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα «να γίνει έρμαιο των δανειστών της» και υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, σημειώνοντας ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά δεν θα έκανε αυτές τις προτάσεις στη ΔΕΘ.
Επίσης, διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει τώρα την πρότασή του για συνεργασία, αν την επιθυμεί, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νομο, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο. Επανέλαβε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απλά θα διαιωνίσει το δικομματισμό και θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.
Οι άξονες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στη ΔΕΘ είναι:
1.- Εισοδήματα. Και τα δύο κομματα προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό 200 ευρώ στον κατώτατο μισθό στο τρέχον έτος και 100 ευρώ στο επόμενο έτος.
2.- Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το στόχο δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία και μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.
3.- Οι περισσότεροι αντεργατικοί νόμοι ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση όλων των νόμων αυτών.
4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την μείωση στο μισό των εξοπλιστικών δαπανών.
5.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την απόκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τραπέζης. Η κυβέρνηση διασφάλισε 28 δισ. για τις τράπεζες,ενώ ο κ. Παπανδρέου,παρά την ρητορική του,δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.
6.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημοσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
7.- Δεν είναι δίκαιο το φορολογικό σύστημα που ισχύει, ούτε αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα λεπτομερές και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
8.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.
9.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της γενναίας αύξησης των δαπανών για την υγεία και την άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό.
10.-Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το ΠΑΣΟΚ αν θα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι,αν θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, αν θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.