Τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προκειμένου να προστατευθούν θαλάσσιοι θησαυροί, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς βυθοί με καίριας σημασίας οικοσυστήματα.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Οργάνωσης, παρουσίασε σχετική έκθεση, η οποία καταρτίστηκε ύστερα από λεπτομερή έρευνα στην περιοχή που διενήργησε πλοίο της Greenpeace, όπου αποτυπώνονται αχαρτογράφητα υποθαλάσσια λιβάδια (φυκιάδες) και πλούσιες κοραλλιογενείς βιοκοινωνίες.
Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης με οπτικό υλικό και η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, σε βάρος και προστατευμένων ειδών της πανίδας, μεταξύ των οποίων και η φώκια monachous- monachous.
Η Greenpeace αποδίδει ευθύνες στην Πολιτεία για την έλλειψη πολιτικής προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει, ωστόσο, ανακοινώσει πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή, ενώ ο κ. Χατζηγάκης υποσχέθηκε τη χαρτογράφηση λιβαδιών Ποσειδωνίας στην ¶νδρο.
Η κ. Λάζου χαιρέτισε την παραπάνω απόφαση και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου να υλοποιήσει τη δέσμευση, με την ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο.
Στη συνέντευξη παρέστησαν ακόμη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Κουβέλης και Δημήτρης Παπαδημούλης, αντίστοιχα, οι οποίοι επικρότησαν τις ενέργειες της Greenpeace και υποστήριξαν την αναγκαιότητα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως άλλωστε ορίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Κανονισμό για την Αλιεία (1967/2006), υποσχόμενοι να πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή του Κανονισμού και στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ