Την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ρυθμού των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες «συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για λύση», τονίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο «Εροπολιτίκ».
Παράλληλα, ο κ. Ταλάτ σημειώνει τη «σημαντική πρόοδο», που καταγράφηκε στην πρώτη φάση των συνομιλιών, και ειδικότερα στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής των εξουσιών, καθώς και σε ευρωπαϊκά και οικονομικά ζητήματα.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι «στο ζήτημα των περιουσιών δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε» και υπογραμμίζει ότι έχουν μείνει ακόμα τα ζητήματα, που αφορούν το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
«Στη δεύτερη φάση θα εξετάσουμε τα ζητήματα για τα οποία δεν κατορθώσαμε να συνεννοηθούμε, ξεκινώντας από τις προεδρικές εκλογές», παρατηρεί o κ. Ταλάτ, τονίζοντας πως η «καρδιά» της διευθέτησης του Κυπριακού εδράζεται στις αρχές της «διζωνικής, δικοινοτικής λύσης και της πολιτικής ισότητας».
Το ζήτημα των περιουσιών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η παράμετρος, που δυσχεραίνει τη λύση συνδέεται με το γεγονός ότι το θέμα των περιουσιών αφορά όλους σχεδόν τους πολίτες.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, «ορισμένες προτάσεις των Ελληνοκυπρίων έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της διζωνικότητας», υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιών να ανήκει σε Τουρκοκυπρίους».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης των συζητήσεων έως το τέλος του έτους, σημειώνει ότι αυτός είναι ο στόχος, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται η διάρκεια των συνομιλιών να παραταθεί κατά ορισμένους μήνες.
Επιπλέον, λόγω των προεδρικών εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον Απρίλιο του 2010 και την ενδεχόμενη νίκη ενός λιγότερο διαλλακτικού ηγέτη, ο Ταλάτ επισημαίνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ρυθμού των συνομιλιών, που «συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για λύση».
Παραδέχεται ακόμη πως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας επηρεάζει αναμφίβολα την πορεία λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει λόγος μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».
Ο κ. Ταλάτ αναφέρεται δε και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στις συνομιλίες, κυρίως μέσω της προτροπής των Ελληνοκυπρίων να συμβάλουν στη λύση, με δεδομένο ότι όντας ήδη μέλος της Ένωσης, «ενδέχεται να μην έχουν ανάγκη τη λύση και να μην επικεντρώνονται στην επίτευξή της». «Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους», προσθέτει.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διατήρηση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, «επειδή δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλο εγγυητή», ούτε καν στην ΕΕ, επειδή «δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επιπλέον δεν διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ