Χωρίς αναλογικό σήμα ορισμένες περιοχές κατά τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 12:34
UPD:13:42
A- A A+

Κατά την περίοδο μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, ορισμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως περίπου 40.000 καταναλωτές θα χρειαστεί να προμηθευτούν άμεσα αποκωδικοποιητές για να μπορούν να δουν τηλεόραση.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), όλες οι χώρες θα πρέπει έως το 2015 να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έως το τέλος του 2012 να σταματήσει την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων.

Κατά την περίοδο της μετάβασης, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και το αναλογικό σήμα -όπως κάνει και σήμερα-, ταυτόχρονα, με το ψηφιακό.

«Όμως –ξεκαθάρισε ο υπουργός- λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009».

« Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με έντυπα τα οποία θα διατίθενται στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

«Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος από την DIGEA στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της μετάβασης στην εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Σημειώνεται ότι η DIGEA, η εταιρεία που συστάθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της.

Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής πόλεις: Αίγιο, Ακράτα, ¶σπρα Σπίτια, Βραχάτι, Γαλαξίδι, Δερβένι, Διακοφτό, Ερατεινή, Ιτέα, Καμάρι, Κιάτο, Κόρινθος, Λουτράκι, Ναύπακτος, Ξυλόκαστρο και Ψάθα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της DIGEA, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης του κοινού μια και η ψηφιακή εκπομπή δεν επηρεάζει την αντίστοιχη αναλογική και κατά συνέπεια δεν θα προκύψει άμεση ανάγκη προμήθειας αποκωδικοποιητών από το ευρύ κοινό.

Προτεινόμενα για εσάς