Την ελπίδα ότι στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια συμφωνημένη λύση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, δεν θα παρουσιάσει στο λαό μια λύση που προέρχεται από έξω και ούτε θα δεχθεί επιδιαιτησία και άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.
Προσφωνώντας την 64η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και ότι δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία απλά να δηλώνει δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά θα πρέπει να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού και την πληθώρα των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι «από της ίδρυσής της, η Κυπριακή Δημοκρατία βασίστηκε στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Όπως είπε, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυβέρνησή του ανέλαβε πρωτοβουλίες για τερματισμό του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία θα είναι στα χέρια των Κυπρίων χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Όχι όμως τέτοια ώστε να πείθει ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική λύση του προβλήματος», επεσήμανε.
«Στόχος του αγώνα μας είναι η αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Στόχος, επίσης, είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης».
«Είμαστε δεσμευμένοι για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, που θα αποτελείται από δύο περιοχές με μεγάλη αυτονομία. Η μια περιοχή θα διοικείται από την ελληνοκυπρική κοινότητα και η άλλη από την τουρκοκυπριακή κοινότητα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και των θεσμών, όπως επίσης και της οικονομίας και του λαού».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, «παρ' όλες τις κοινές μας προσπάθειες, η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες μας οδηγούν έξω από τα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όσο αφορά στον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, την παράνομη κατοχή περιουσιών και την παράνομη παρουσία εποίκων».
«Τυχόν αποδοχή αυτών των θέσεων θα οδηγούσε σε αποδοχή πολλών από τις συνέπειες της κατοχής, αλλά και στην παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και των αρχών πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένες οι ομοσπονδίες. Είναι δε σαφές ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική και δεν θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ενότητας του κράτους και της χώρας», παρατήρησε.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ειλικρινά», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, «ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, που μόλις έχει αρχίσει, θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να μπορέσουμε, όσο το δυνατό πιο σύντομα, να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση την οποία να παρουσιάσουμε στο λαό προς έγκριση σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».
«Αυτή η λύση πρέπει να είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παρουσιάσουμε στο λαό μια λύση που προέρχεται από έξω και ούτε μπορούμε να δεχθούμε επιδιαιτησία και την άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Αυτές οι προϋποθέσεις έχουν συμφωνηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», είπε και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, καθώς και για το ρόλο του ΟΗΕ να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία. «Η επιτυχία των προσπαθειών μας για λύση του προβλήματος εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας και τις πολιτικές που εφαρμόζει», σημείωσε.
«Δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία απλά να δηλώνει δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών. Η Τουρκία πρέπει, στην πράξη, να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντί τούτου, η Τουρκία, στην πράξη, προωθεί λύση συνομοσπονδίας», υπογράμμισε.
Όπως είπε, μία ένδειξη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας θα ήταν η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984, το οποίο προνοεί τη μεταβίβαση της κατεχόμενης κενής πόλης των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της στα σπίτια και τις περιουσίες τους, και επίσης να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στην αναγνώρισή της, όπως απαιτείται και από αποφάσεις της ΕΕ.
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε παράδοξο για μια χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς επίσης ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να διατηρεί στρατεύματα κατοχής για 35 χρόνια στο έδαφος ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, και να υποσκάπτει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Κύπρος ουδέποτε επιδίωξε ούτε θέλει να έχει εχθρικές σχέσεις με τη γείτονα της, Τουρκία. Αλλά, είναι ευθύνη μας να υπερασπισθούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του κράτους μας», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.
Παράλληλα δήλωσε την ετοιμότητά του να αναπτύξει «διάλογο με την ηγεσία της Τουρκίας, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη, ώστε να μοιραστώ μαζί της ιδέες για το μέλλον και να ενισχυθούν οι πιθανότητες για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων».
Όσον αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με συνέπεια υποστηρίζει την πορεία αυτή, «με την πεποίθηση ότι η όλη διαδικασία προσαρμογής της, όπως και η ένταξή της, θα βοηθήσει τους γείτονές μας και θα αποβεί επωφελής τόσο για την περιοχή μας όσο και για μας».
«Αυτή η υποστήριξη, όμως, δεν είναι άνευ όρων», επεσήμανε. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και έναντι της ΕΕ».
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας και θα αγωνιστώ με συνέπεια για τα δικαιώματά τους και για να βρουν τη θέση που τους αρμόζει σε όλα τα όργανα του κράτους», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να εφαρμόζονται σε βάρος των δικαιωμάτων της μεγαλύτερης κοινότητας, που είναι η ελληνοκυπριακή».
«Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να πετύχουμε ισοζυγισμένη και δίκαιη λύση που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα ολόκληρου του λαού», ανέφερ και προέβη στην εκτίμηση ότι «τα οφέλη μιας διαρκούς ειρήνης θα αποβούν ευεργετικά για το λαό της Κύπρου, της Τουρκίας και, γενικότερα, για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής».
«Οι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες δεν είναι αυτοί που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτοί που σκέφτονται τις επόμενες γενεές. Εχουμε την ευθύνη να εργασθούμε μαζί για να εγκαθιδρύσουμε διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία τέθηκε σε κίνδυνο από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα, προσθέτοντας ότι φανέρωσε τις αδυναμίες του συλλογικού εποπτικού συστήματος.
Είναι μόνο διά μέσου της συλλογικής παγκόσμιας δράσης και όχι μέσω του οικονομικού εθνικισμού που μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες προκλήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη δράση εναντίον των επιδημιών και της φτώχειας, καθώς επίσης και για αποτροπή περισσότερης ζημιάς στο περιβάλλον που επηρεάζει τη ζωή όλων μας, είπε.
To πιο σημαντικό μάθημα από την οικονομική κρίση είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από τις ανάγκες της κοινωνίας, επεσήμανε και σημείωσε ότι παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, σε πολλά μέρη του κόσμου άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται βασικών αγαθών όπως πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη, παιδεία και εργασία».
«Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης δείχνει ότι είναι κρίση του συστήματος και της πιο ακραίας έκφρασής του, του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς. Στην παρούσα μορφή της, η παγκοσμιοποίηση δεν αποτελεί την εκπλήρωση των οραμάτων που διαμόρφωσαν φιλόσοφοι και κοινωνικοί επαναστάτες για παγκόσμια αδελφοσύνη και ευημερία για όλους. Και αυτό γιατί η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται από το κυνηγητό του κέρδους και του υπερκέρδους, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας.
Και για τις κλιματικές αλλαγές
Αναφερόμενος στους στόχους της χιλιετίας, με ορόσημο το 2015, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει κράτη και οργανισμούς να επαναξιολογήσουν τις παγκόσμιες προτεραιότητες, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι ο πιο σημαντικός διεθνής οργανισμός που μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να ενεργήσει συλλογικά και αποτελεσματικά για να αποτρέψει χειρότερες επιπτώσεις.
«O κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, κλιματικές αλλαγές, υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αδυναμία να προστατευθούν ευάλωτοι πληθυσμοί, αυξημένες περιφερειακές και διακρατικές συγκρούσεις, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, πανδημίες».
»Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ακούσαμε τη φωνή απόγνωσης αυτών που ζουν σε μικρά νησιωτικά κράτη, τη φωνή απόγνωσης της νέας γενιάς, καθώς και τη δραματική προειδοποίηση επιστημόνων ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας και στηρίζουμε τις προτάσεις που έγιναν για λήψη πρακτικών μέτρων. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης πρέπει να αποτελέσει, με τις αποφάσεις της και τα μέτρα που θα ληφθούν, ιστορική στροφή προς την κατεύθυνση αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ευχήθηκε στην οικογένεια των εθνών του κόσμου επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ