UNHCR: Ώρα για διαρθρωτικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 18:08
A- A A+

Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει επειγόντως τη νομοθεσία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η οποία προς το παρόν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

H Eλλάδα πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα, από τον καλύτερο έλεγχο των μεταναστών κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, μέχρι τη παροχή νομικής βοήθειας, τη βελτίωση των κέντρων υποδοχής και το χειρισμό των αιτημάτων για άσυλο, όπως είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

«Είναι καιρός για διαρθρωτικές αλλαγές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αυτόματη απέλαση των μεταναστών ή η κράτησή τους μέχρι να απελαθούν, ανεξάρτητα από το αν χρίζουν ή όχι διεθνούς προστασίας «είναι αντίθετη στα διεθνή πρότυπα».

Τα πράγματα περιπλέκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του κλίματος ξενοφοβίας που υπάρχει σε μία χώρα όπου οι πολίτες δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν χιλιάδες αλλοδαπούς στους δρόμους των πόλεών τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πίεση λόγω της μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλη. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα όπου χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι χωρίς στέγη, χωρίς καμία νομική υπόσταση, χωρίς καμία δυνατότητα να εργαστούν», όπως ανέφερε στο Reuters ο κ. Τσαρμπόπουλος. «Αυτό δημιουργεί αντιδράσεις από την πλευρά εγχώριων ομάδων και είναι κάτι που εκμεταλλεύονται τα ακροδεξιά στοιχεία».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή