Ιράν: «Νόμιμο» το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 11:50
REUTERS /IRAN SCI TECH

A- A A+

Δεν παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που κατασκευάζεται στο Ιράν, δήλωσαν οι ιρανικές αρχές, προσθέτοντας πως οι φόβοι των Δυτικών για το θέμα αυτό είναι αβάσιμοι.

Το νέο εργοστάσιο, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατασκευάζεται κοντά στο Κομ, «δεν παραβιάζει κανένα διεθνή νόμο. Οι δυτικής χώρες διατυπώνουν σχόλια που δεν είναι ρεαλιστικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χασάν Γασγαβί.

Η Τεχεράνη ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το δεύτερο εργοοστάσιο και δήλωσε πως θα είναι υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών της υπηρεσίας.

«Οι ισχυρισμοί και η προβολή στα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν βάση», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις δηλώσεις διαμαρτυρίας ηγετών της Δύσης, ανάμεσά του και του Μπαράκ Ομπάμα. «Το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει διευκρινίσεις για οτιδήποτε σχετικό με το νέο πυρηνικό εργοστάσιο», τόνισε ο Γασγαβί.

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί επισήμανε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα προχωρεί στον εμπλουτισμό μόνο του 5% του ουρανίου 235, στο νέο εργοστάσιο, ποσοστό που είναι συμβατό με τις πυρηνικές δραστηριότητες για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή