Μήνυμα Κ. Καραμανλή για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 21:18
A- A A+

Mήνυμα προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια απηύθυνε ο Πρωθυπουργός με την ευκαιρία της 49ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων τονίζει πως η λύση του Κυπριακού αποτελεί για την Ελλάδα μείζονα εθνική προτεραιότητα και πως οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αφεθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποκλειστικά κυπριακής πατρότητας, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, επιδιαιτησίες, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα.

Ολόκληρο το μήνυμα του κ. Κώστα Καραμανλή:

«Με την ευκαιρία της 49ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελα να σας απευθύνω, εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμένα προσωπικά, τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχές για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί για την Ελλάδα μείζονα εθνική προτεραιότητα. Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και η επανένωση της διαιρεμένης νήσου θα επιτευχθούν μόνο με μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και κοινά αποδεκτή λύση, που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αφεθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποκλειστικά κυπριακής πατρότητας, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, επιδιαιτησίες, τεχντητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα.

Παραμένουμε σταθεροί στην πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στις προσπάθειές σας για την εξεύρεση λύσης. Η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο κυβερνήσεών μας είναι η βάση για την καλύτερη δυνατή προάσπιση και προώθηση της πολιτικής μας για την επίτευξη του σκοπού μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, θα τη συνδράμει συνεχώς, με κάθε τρόπο, ώστε να συμφωνηθεί μία συνολική διευθέτηση, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της νήσου και να δικαιωθούν επιτέλους οι κοινοί μας αγώνες για μια ειρηνική και ενωμένη Κύπρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή