Για εναλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού κάνει λόγο το ΚΚΕ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με θέμα την πρώτη συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ΚΕ «η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της που έπληξε τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροπαραγωγούς αγρότες, τις νέες ηλικίες, καθώς και στις προεκλογικές της εξαγγελίες για ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων».
Σημειώνεται ακόμη πως «τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους στο ''φούσκωμα'' της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή».
Επισημαίνεται δε πως «η δικομματική εναλλαγή δεν είναι νέο φαινόμενο στην πολιτική ζωή και την εκλογική συμπεριφορά των εργατικών, λαϊκών μαζών. Δεν αποτελεί, όπως υποστηρίχθηκε, δείκτη βαθειάς πολιτικής ωρίμανσης της λαϊκής συνείδησης».
Στα συμπεράσματα της ΚΕ τονίζεται επίσης πως «το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ, δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση, την εκτίμηση, δηλαδή, ότι ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές».
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την πολιτική του δράση και το ρόλο του στην ανάπτυξη των αγώνων που έγιναν, χωρίς τους οποίους οι εξελίξεις θα ήταν δυσμενέστερες».
Όπως αναφέρεται «παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής».
Το ΚΚΕ κάνει επίσης λόγο για «σημαντικές ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού, δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με τα δύο κόμματα και τη στρατηγική τους».
Επικρίνει μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ πως «με την αντιδεξιά ρητορεία του, την υποβαθμισμένη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, επέτρεπε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας».
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΛΑ.ΟΣ, προσθέτει, παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.
Το ΚΚΕ διακηρύσσει ακόμη «ότι δεν χρειάζεται καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη» και πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν».
Κατηγορεί μάλιστα το ΠΑΣΟΚ πως «πατώντας στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας αλύπητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία».
Καλεί τέλος «τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, τους μικρούς παραγωγούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που ανήκουν στα εργατικά λαϊκά στρώματα, με τη στάση και τη δράση τους να αποσύρουν την ψήφο τους, να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».