Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας ακολουθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς-υφυπουργούς ορκίστηκε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει μόλις 14 υπουργούς. Πρόκειται για το πλέον ολιγομελές σχήμα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, και ανταποκρίνεται στη δέσμευση του κ. Παπανδρέου για «μικρό υπουργικό σχήμα».
Στους 14 υπουργούς προστίθεται ένας ακόμα, ο Χάρης Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου. Στην κυβέρνηση μετέχουν 22 υφυπουργοί. Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών, 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση με μόνο 12 να έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.
Συνεπής φάνηκε ο κ. Παπανδρέου και ως προς τη δέσμευσή του για τη συμμετοχή γυναικών, καθώς στην κυβέρνηση μετέχουν εννέα γυναίκες, πέντε ως υπουργοί και τέσσερις ως υφυπουργοί.
Στη σύνθεση της κυβέρνησης μετέχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικοί, οι: Χάρης Παμπούκης, Δημήτρης Δρούτσας, Γιάννης Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά και Τίνα Μπιρμπίλη.
Είναι χαρακτηριστικό από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι μόνον 12 έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.
Καινοτομία συνιστά ο ορισμός αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, που ορκίζεται στη θέση αυτή, θα έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, όπως είναι το ΚΥΣΕΑ και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος θα διεκπεραιώνει και αποστολές στο εξωτερικό που θα του αναθέτει ο πρωθυπουργός.
Στα αξιοσημείωτα της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι επίσης η εγκατάσταση δύο υφυπουργείων -Εσωτερικών και Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας- στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα σε στενούς συνεργάτες του, όπως η κα Μπιρμπίλη και οι κ.κ Γερουλάνος, Παμπούκης, Πανάρετος, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναβάθμιση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί η επιστροφή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε καθήκοντα που είχε όλως ιδιαιτέρως διακριθεί, με την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο υπουργείο αυτό αρνήθηκε να ενταχθεί, ως υφυπουργός, η κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία έμεινε εκτός κυβέρνησης.
Έκπληξη αποτελεί και η απουσία από την κυβέρνηση του κ. Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος όμως συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει το έργο του συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος- η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η απουσία του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος υπήρξε και ανθυποψήφιος του κ. Παπανδρέου το 2007 και προχθές αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς στην Α' Αθηνών.