Εκτεταμένη χρήση χημικών έκανε η αστυνομία της Νότιας Αφρικής και άνοιξε πυρ με λαστιχένιες σφαίρες χθες Τρίτη, τραυματίζοντας πολλούς πολίτες που διαδήλωναν ζητώντας αποχέτευση, ηλεκτροδότηση και καλύτερα σπίτια στις φτωχές γειτονιές τους.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Στάντερτον, 150 χλμ. νοτιοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα μαγαζιά έκλεισαν, ενώ καμένα λάστιχα και σκουπίδια ήταν σκορπισμένα παντού.
Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ όταν διαδηλωτές από τον οικισμό Σακίλε, φωνάζοντας το σύνθημα «μόνο ο [πρόεδρος, Τζέικομπ] Ζούμα μπορεί να μας σταματήσει τώρα», προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν ένα αυτοκίνητο. Ένα ελικόπτερο επιτηρούσε την περιοχή καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται, αλλά η ένταση συνεχίστηκε επί ώρες.
Η γενικευμένη απόγνωση για την ανυπαρξία υποδομών στις φτωχογειτονιές και τις παραγκουπόλεις έχει προκαλέσει επανειλημμένες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Απριλίου με αίτημα ο Ζούμα να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις - να βελτιώσει τη ζωή των εκατομμυρίων φτωχών που εξακολουθούν να ζουν στην απόλυτη ένδεια 15 χρόνια μετά το τέλος του απάρτχαϊντ.
«Πολλά πράγματα δεν αλλάζουν, δεν βλέπουμε καμιά αλλαγή. Νομίζαμε ότι ο Ζούμα θα τα κατάφερνε καλύτερα... Πρέπει να εντείνουμε [τις κινητοποιήσεις μας]... σκεφτόμαστε το μέλλον των παιδιών μας», δήλωσε η Αμάντα Τζόουνς, που συμμετείχε στην διαδήλωση.
Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στο Στάντερτον, στην επαρχία Μπουμαλάνγκα, σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην περιοχή τις τελευταίες δυο ημέρες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Το φετινό κύμα διαδηλώσεων διαδέχεται τις ταραχές κατά των ξένων πέρυσι που είχαν στοιχίσει τη ζωή 62 ανθρώπων κι είχαν «αμαυρώσει την εικόνα» της Νότιας Αφρικής, η οποία ετοιμάζεται να διοργανώσει το ποδοσφαιρικό παγκόσμιο κύπελλο.
Η Νότια Αφρική πλήττεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση--εισήλθε σε περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 70 δισ. ραντ (9,5 δισ. δολάρια) εφέτος.
Ο εκπρόσωπος του Ζούμα, Βίνσεντ Μαγκουένια, δήλωσε ότι ο πρόεδρος δε σχεδιάζει να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και πως όσοι έχουν παράπονα μπορούν να τηλεφωνούν στην ειδική τηλεφωνική υπηρεσία που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Η "hotline" του Ζούμα, που άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο, δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά και πάρα πολλοί δεν καταφέρνουν ποτέ να επικοινωνήσουν.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός SAFM μετέδωσε ότι διαδηλωτές στη Σιγιατούτουκα, στην ίδια επαρχία, έκαψαν ένα δημοτικό κτήριο ενώ μεγάλη ήταν η ένταση και στο Παλμ Ριτζ, ανατολικά της πρωτεύουσας, με μεγάλη αστυνομική παρουσία μετά τα επεισόδια της Δευτέρας.
Ο Ζούμα υποσχόταν να αντιμετωπίσει το θέμα των ανισοτήτων στην μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική αλλά τον τελευταίο καιρό παραδέχεται ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να καλύψει "όλες τις ανάγκες" σε βασικά αγαθά όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παιδεία. Αναλυτές τονίζουν ότι ο Ζούμα θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγάλες δυσκολίες με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters