Tον προβληματισμό του για τις πρακτικές που ακολουθεί η υπηρεσία της ΕΛΑΣ, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του προσφυγικού καθεστώτος, εκφράζει σε πόρισμά του o Συνήγορος του Πολίτη.
Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε τα τελευταία δύο χρόνια πολλές αναφορές που υπέβαλαν κυρίως ΜΚΟ για λογαριασμό αιτουμένων άσυλο, επισημαίνοντας διάφορες επιμέρους πλημμέλειες της υπηρεσίας της ΕΛΑΣ.
Όπως αναφέρει, «η πρακτική της ταυτόχρονης επίδοσης απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε α' βαθμό, με τη χορήγηση του ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο (ροζ κάρτα) είχε ως αποτέλεσμα να περιέρχονται οι εν λόγω αλλοδαποί σε σύγχυση, καθώς παραλαμβάνοντας τη ''ροζ κάρτα'', η οποία έχει εξάμηνη ισχύ, θεωρούσαν ότι τους είχε χορηγηθεί ισχυρός τίτλος παραμονής, ενώ στην πραγματικότητα το αίτημά τους για άσυλο είχε απορριφθεί».
Σημειώνει επίσης ότι «ως συνέπεια της πρακτικής αυτής, ήταν να αντιλαμβάνονται το ανίσχυρο του δελτίου μόνον όταν προσέρχονταν, μετά την παρέλευση του εξάμηνου, στην αρμόδια υπηρεσία προς ανανέωσή του και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει άπρακτη η νόμιμη προθεσμία προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης».
Από τη διερεύνηση των αναφορών αυτών από την Αρχή, προστίθεται στο πόρισμα, διαφάνηκε ότι παράγοντες που σχετίζονταν με την όλη διαδικασία ασύλου και επέτειναν την «προβληματική» αυτή πρακτική ήταν:
- Η γενικευμένη και αδιάκριτη υπαγωγή των αιτημάτων στη διαδικασία της ταχύρρυθμης εξέτασης, με συνέπεια την πολύ σύντομη προθεσμία προσφυγής.
- Η καθυστέρηση στη χορήγηση των Ειδικών δελτίων - κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
- Η πλημμελής ενημέρωση των ενδιαφερομένων λόγω ανεπαρκούς διερμηνείας.
Όπως επισημαίνεται, αυτές οι πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάνης στους αλλοδαπούς σχετικά με το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως αναφέρεται, η αρμόδια υπηρεσία κατέβαλε προσπάθεια προκειμένου να χορηγούνται τα Ειδικά Δελτία συντομότερα και σε χρόνο διάφορο της επίδοσης της απορριπτικής απόφασης.
Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ακόμη και εκπρόθεσμη προσφυγή. Ωστόσο, προστίθεται στο πόρισμα, μια σειρά παρελκομένων ζητημάτων που αφορούν τις διαδικασίες ασύλου για τα οποία η Διοίκηση δεν έχει λάβει σαφή θέση και δεν έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις της Αρχής, εξακολουθεί να διαιωνίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος πληθυσμό.
Τα προβλήματα αφορούν στη δυσκολία πρόσβασης για την κατάθεση προσφυγών (εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων), τη μη διασφάλιση παροχής εξουσιοδότησης σε δικηγόρο προκειμένου να έχουν οι ενδιαφερόμενοι νομική συνδρομή, αλλά και την υπέρμετρη καθυστέρηση εξέτασης του παραδεκτού ή μη μιας εκπρόθεσμης προσφυγής.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ