Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε Ε.Ε. και Τουρκία για Κυπριακό

Ομιλία στην Κυπριακή Βουλή
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 12:48
UPD:16:21

O πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ακόμη ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, «στηλιτεύοντας παραλείψεις και ελλείμματα».

A- A A+

Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, τόνισε κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην προσπάθεια αυτή η Αθήνα δεν θα παραμείνει θεατής.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ακόμη ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, «στηλιτεύοντας παραλείψεις και ελλείμματα».

«Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, για την ευόδωση της ο κυπριακός ελληνισμός εχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Δημ Χριστόφια και του κ. Ταλάτ», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, αλλά όπως είπε, «δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε αυτή την προσπάθεια. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολύ στενής μας συνεργασίας και του στενού συντονισμού με την κυβέρνηση της Κύπρου. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου, διατεθειμένοι να παράσχουμε οποία βοήθεια ζητηθεί».

«Θα κινηθούμε και προς την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «επειδή ειλικρινά πιστεύω η Αγκυρα έχει κάθε συμφέρον να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον Ταλατ να διαπραγματευτεί μια επωφελή λύση».

Όπως επεσήμανε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η συμμετοχή στην ΕΕ οπλίζει την Κύπρο με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της. Έχουν τη δυνατότητα οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να απαλλαγούν από αναχρονιστικά σύνδρομα εξαρτήσεων από τις μητέρες πατρίδες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στρατηγική πολιτική της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων της. Η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκιάς έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Κύπρο θα ήταν η απόδειξη ότι ουσιαστικά αλλάζει, παρατήρησε.

«Είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «ότι Ελλάδα και Κύπρος θα επιμείνουμε να εκπληρώσει στο ακέραιο η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχουμε συμφωνήσει μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου» και καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα».

Προειδοποίηση Μ. Καρογιάν στην Τουρκία

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία πως «αν συνεχίσει να επιδεικνύει τη σημερινή συμπεριφορά και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να υποστεί τις ανάλογες αυστηρές κυρώσεις» απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν.

Μ. Καρογιάν: Τα περιθώρια ευελιξίας της δικής μας πλευράς έχουν εξαντληθεί

Μ. Καρογιάν: Τα περιθώρια ευελιξίας της δικής μας πλευράς έχουν εξαντληθεί

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε μηδαμινά «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας πως «η τουρκική πλευρά παραμένει άτεγκτη, τα περιθώρια ευελιξίας της δικής μας πλευράς έχουν εξαντληθεί και δυστυχώς για μια ακόμη φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατορθώνουν να σταθούν αποτελεσματικός θεματοφύλακας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεών τους στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ ο κυπριακός λαός επενδύει πολλές ελπίδες και πολλές προσδοκίες στην ΕΕ ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο».

«Το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει άλυτο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και όπως επιβεβαιώνεται τόσο από τις τουρκικές προτάσεις στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων όσο και από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας της ¶γκυρας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η τουρκική πλευρά στοχεύει σε λύση συνομοσπονδίας και σε δύο κράτη», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε πως «ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεχθήκαμε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ένα ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό, όχι μια ψευδεπίγραφη ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία, όχι δύο χωριστά κράτη».

«Διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας, λύση που θα τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και τις τούρκικες εγγυήσεις, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «παρά τα δεινά που υφίσταται εδώ και 35 χρόνια από την Τουρκία, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να υποδεχθεί στην ΕΕ μια Τουρκία που να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και να πειθαρχεί στο κοινοτικό κεκτημένο».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και δυνατότητες και ερείσματα που μπορούν να ενισχύσουν το κύρος και την αξιοπιστία τους με ορθολογιστικό σχεδιασμό, πολύπλευρη ανάπτυξη πολιτικής και διπλωματικής δράσης, οικονομική διπλωματία και αναζήτηση συγκλίσεων συμφερόντων με διάφορες χώρες, ώστε να μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητές μας για αντιμετώπιση της αδιαλλαξίας και αλαζονείας της Τουρκίας και να μεγιστοποιήσουμε το κόστος για την Τουρκία, ενόσω συνεχίζει να ακολουθεί νεοθωμανικές πολιτικές και νοοτροπίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι ο κυριότερος μοχλός πίεσης της Τουρκίας που έχουμε στα χέρια μας είναι η ενταξιακή της πορεία και διερωτήθηκε «ως πότε θα γίνεται ανεκτή αυτή η προκλητική τουρκική συμπεριφορά, ως πότε η θετική και εποικοδομητική στάση της Κύπρου θα εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ως πότε θα αφήνεται η Τουρκία να παρουσιάζεται ως μια απαραίτητη περιφερειακή δύναμη που ασκεί μάλιστα και ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις, την ίδια ώρα που κατάφωρα και κατά συρροή παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης με την εφαρμογή της οποίας άλλα μέλη της ΕΕ έτυχαν της στήριξης της ευρωπαϊκής οικογένειας για ήσσονος σημασίας ζητήματα, θα ισχύσει και για την Κύπρο, που δικαιούται της ίδιας στήριξης και προστασίας απέναντι στον ετσιθελισμό και την αδιαλλαξία της Τουρκίας», τόνισε.

Ευχήθηκε δε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο να «θέσει τα θεμέλια για την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικής και τακτικής, ώστε Κύπρος και Ελλάδα να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα εθνικά δίκαια και τα εθνικά συμφέροντα σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή