Σοβαρή απειλή συνιστούν οι επενδυτικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες χώρες για τα έργα σε καθαρές μορφές ενέργειας, τα οποία έχουν δρομολογηθεί με την υποστήριξη του ΟΗΕ στις αναδυόμενες χώρες, αναφέρει το Reuters.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει θεσπίσει το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (CDM), σύμφωνα με τον οποίο εταιρείες και κυβερνήσεις μπορούν να εξαγοράσουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων μέσω του προγράμματος Πιστοποιημένων Μειώσεων Εκπομπών (CERs) από έργα όπως αιολικά πάρκα ή υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Η οικονομική επιβράδυνση και οι πολιτικοί κίνδυνοι που παρουσιάζονται στα αναδυόμενα κράτη σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την πιστοληπτική τους ικανότητα και την εντεινόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον του προγράμματος που λήγει το 2012 ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της εισροής κεφαλαίων τα προσεχή έτη.
Ορισμένοι αγοραστές πιστοποιημένων μειώσεων εκπομπών τηρούν στάση αναμονής εξαιτίας των ανησυχιών ότι μεγάλο μέρος των CER στην Κίνα δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους στις περισσότερες αγορές εμπορίας ρύπων μετά το 2012. Σήμερα, το 35% των 1900 εγγεγραμμένων έργων διεξάγονται στην Κίνα, γεγονός που δίνει στην Κίνα τα πρωτεία στο CDM.
Περισσότερα από 136 εκατομμύρια πιστοποιημένων μειώσεων εκπομπών –ποσοστό 40%– που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη αφορούν βιομηχανικά έργα φυσικού αερίου στην Κίνα, τα οποία έχουν αποδώσει εντυπωσιακούς καρπούς. Η τάση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει προβληματισμό, διότι οι ρυπογόνες επιχειρήσεις φαίνεται να επιβραβεύονται με τεράστια κέρδη κάνοντας ελάχιστες επενδύσεις στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: Reuters