Το Ιράν θα ανακοινώσει μέσα σε λίγες ημέρες αν θα παραδώσει μέρος του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του, προκειμένου να λάβει καύσιμα για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα στην Τεχεράνη στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.
«Για να εξασφαλίσουμε το καύσιμο, μπορούμε όπως και στο παρελθόν να το αγοράσουμε ή μπορούμε να παραδώσουμε μέρος του καυσίμου μας (εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό κατά 3,5%) το οποίο δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μοτακί.
«Υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι, είτε να αγοράσουμε είτε να δώσουμε μέρος του καυσίμου μας για περαιτέρω επεξεργασία στο εξωτερικό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί.
«Υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι, είτε να αγοράσουμε είτε να δώσουμε μέρος του καυσίμου μας για περαιτέρω επεξεργασία στο εξωτερικό», είπε.
«Η απόφαση για την τελική επιλογή εξετάζεται σήμερα και θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας σε μερικές ημέρες. Η απόφαση του Ιράν για την προμήθεια του απαραίτητου καυσίμου για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης θα ανακοινωθεί μέσα σε λίγες ημέρες», είπε ο Μοτακί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ.
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένουν από την Παρασκευή μια απάντηση του Ιράν στην πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την άρση των διεθνών ανησυχιών σε σχέση με τη φύση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Το σχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε προβλέπει, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, το Ιράν να παραδώσει έως τα τέλη του 2009, 1.200 κιλά των αποθεμάτων ουρανίου με επίπεδο εμπλουτισμού λιγότερο από 5% προκειμένου αυτό να εμπλουτιστεί κατά 19,75% στη Ρωσία, πριν η Γαλλία το μετατρέψει σε «πυρήνες», καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Παράλληλα ο Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι πολύ «αδύναμο» και δεν έχει την «τόλμη» να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.
«Θεωρούμε ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Δεν νομίζουμε ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των γειτόνων του», δήλωσε ο Μοτακί.
«Όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό θέμα, όλος ο κόσμος λέει ότι η επιστήμη (του Ιράν) δεν μπορεί να καταστραφεί από βομβαρδισμούς και δεν βλέπουμε στο Ισραήλ να υπάρχει μια τέτοια τόλμη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν που θεωρεί άσπονδο εχθρό του, ότι θέλει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ