Εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο, υπάρχει σχέδιο Β και σχέδιο Γ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του χθες στη δεξαμενή σκέψης Center for European Policy Studies, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ", ο κ. Ταλάτ είπε ότι αναμένουν πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις, αλλά εάν δεν βρεθεί, τότε -σημείωσε- «έχουμε και σχέδιο Β και σχέδιο Γ», ωστόσο δεν είναι τώρα η ώρα να συζητηθούν.
«Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης. Ωστόσο, υπάρχουν όρια και στις διαπραγματεύσεις. Εάν έχουμε κολλήσει κάπου και δεν μπορούμε να το υπερβούμε, τί μπορούμε να κάνουμε;», διερωτήθηκε ο Ταλάτ.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ΑΒhaber, ο κ. Ταλάτ αφού έκανε αναφορά στα δημοψηφίσματα του 2004, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν - με την αλλαγή στην ελληνοκυπριακή ηγεσία - πάνω στις αρχές που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες το Μάιο του 2008. Όπως είπε, τα θέματα διοίκησης, διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων, ΕΕ και οικονομία κατέληξαν σε συμφωνία. Πιο δύσκολο χαρακτήρισε το περιουσιακό, γιατί - όπως εξήγησε - ενδιαφέρει όσους ζουν στο νησί και είναι σημαντικό, αλλά και περίπλοκο. «Βασικά», πρόσθεσε, «και σε αυτό το θέμα μπορεί να βρεθεί λύση στη βάση των αρχών των ΗΕ για τη διζωνικότητα. Η πρόταση για διζωνικότητα αναγνωρίστηκε από την πλευρά της ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά -παρατήρησε- αμφισβητεί αυτή τη λύση και λέει ότι πρόκειται για μηχανορραφία (ίντρικα) των ΗΠΑ και της Βρετανίας».
Το θέμα της ασφάλειας δημιουργήθηκε μετά, υποστήριξε και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής κανένας Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν έφερε αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρώτη φορά με το νέο ηγέτη των Ελληνοκυπρίων αντιμετωπίζεται ως θέμα. Εάν με ρωτήσετε γιατί, θα σας πω για ιδεολογικούς λόγους. Ο κ. Χριστόφιας και το κόμμα του εναντιώθηκαν στην παρέμβαση ξένων στις διαπραγματεύσεις και αξιολογούν πως πρόκειται για αμερικανο-βρετανική μηχανορραφία (ίντρικα)».
Πρέπει να καταλάβουμε, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά διεθνές.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, είναι το εδαφικό, υπενθυμίζοντας ότι εάν περνούσε το σχέδιο Ανάν, προνοούσε ότι 45.000 Τουρκοκύπριοι θα έχαναν τα σπίτια τους.
Αφού επεσήμανε ότι τώρα οι δύο πλευρές συζητούν τα θέματα στα οποία διαφωνούν, ο κ. Ταλάτ εκτίμησε ότι πλέον οδηγούνται προς μια φάση πάρε - δώσε: «Προτείνοντας κάποια πράγματα, θα παραχωρήσουμε κάποια άλλα».
Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπάρχει ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για ευκαιρία που μπορεί να φύγει από τα χέρια μας (αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους τον Απρίλη του 2010), και υπογράμμισε ότι όσο πλησιάζει ο καιρός, οι διαπραγματεύσεις θα δυσκολεύουν. Όπως είπε, ήδη κάποια κόμματα (στα κατεχόμενα) που δεν στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις και προσεγγίζουν με καχυποψία τις διαπραγματεύσεις, άρχισαν να κάνουν εκστρατεία.
Η Τουρκία, συνέχισε, από το 2004 στηρίζει τη λύση του Κυπριακού τόσο όσον αφορά σε διεθνή φόρα, όσο και σε ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διαδικασία. «Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη λύση, μπορεί να μην υπάρξει άλλη», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, εκτίμησε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να παίξουν έναν ενθαρρυντικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση, γιατί είναι ήδη μέλος της ΕΕ και αναγνωρισμένο νόμιμο κράτος στο νησί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται ακόμη σε «απομόνωση», κατά την έκφρασή του.
«Οι Ελληνοκύπριοι παίζουν το χαρτί της Ε.Ε. για να πάρουν και άλλες παραχωρήσεις από την Τουρκία, υποστήριξε, στάση που χαρακτήρισε λανθασμένη. «Ο κ. Χριστόφιας» παρατήρησε χαρακτηριστικά, «λέει συνέχεια 'πρέπει να γίνεις ευέλικτος'. Εάν γίνω εγώ ευέλικτος, πρέπει να γίνει και αυτός».
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ενεργή και εποικοδομητική.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τους Ναζί και την Τουρκία, ο κ. Ταλάτ είπε ότι όταν τις διάβασε ήταν στην Αγκυρα για συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και πήρε αμέσως τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μου είπε ότι δεν έκανε τέτοιο σχόλιο και υπήρξε παρανόηση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους δεν έγινε λόγω του περιουσιακού, αλλά επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν έτοιμοι για το διαμοιρασμό της εξουσίας.
Απαντώντας εξάλλου, σε ερώτηση μέλους του Center for European Policy Studies εάν μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρξει λύση τι θα γίνει και εάν υπάρχει σχέδιο Β, ο κ. Ταλάτ απάντησε:
«Βεβαίως και υπάρχει σχέδιο Β, αλλά και σχέδιο Γ. Αλλά δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Εχουμε ελπίδες και προσδοκίες για τη λύση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε από το 2004. Εγώ ως άτομο, από την αρχή της πολιτικής μου καριέρας κάνω αγώνα γι’ αυτό. Εάν δεν φτάσουμε σε ένα σημείο καμπής, τί μπορούμε να κάνουμε; Θα σηκώσουμε τα μανίκια να βρούμε άλλη λύση. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Οι Τουρκοκύπριοι αλλάζουν. Η πλειοψηφία υποστηρίζει λύση δύο κρατών. Οι εκλογές (στα κατεχόμενα) στις 19 Απριλίου θα φέρουν μια νέα διάσταση στο Κυπριακό».
Υπάρχει, συμπλήρωσε, στα κατεχόμενα ένα κόμμα που προσεγγίζει καχύποπτα τη λύση και μπορεί να πάρει την εξουσία μόνο του, εννοώντας το κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Πρέπει, τόνισε, να είναι όλοι προσεκτικοί και δεν πρέπει να παραβλέπονται οι πραγματικότητες. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, κατέληξε ο κ. Ταλάτ.
Πηγή: ΚΥΠΕ