Για «παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και «ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας - πρόνοιας» έκανε λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φάρμακο.
Όπως σημείωσε, «τα μέτρα οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων και σε νέες περικοπές των ασφαλιστικών Ταμείων ικανοποιούν τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων».
Τόνισε ακόμη ότι «το φάρμακο γίνεται ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που ελέγχουν πλήρως την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του και τα οποία στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και προηγούμενα της ΝΔ».
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, την περίοδο 2002 - 2004 η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η λίστα δεν έχει αποστολή, ούτε πρόκειται να περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Θα αυξηθεί όμως το κόστος για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γιΆ αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους».
Ανέφερε δε ότι «η λίστα φαρμάκων, ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, η μείωση ή το πάγωμα των τιμών αλλά και οι αυξήσεις τους, σε ορισμένα φάρμακα, είναι συνταγές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν με τα ίδια επιχειρήματα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ».
«Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν ότι αναζωογόνησαν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ενώ τα δικαιώματα των εργαζόμενων χτυπήθηκαν παραπέρα. Μόνο το 2007 τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 21,4%», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι «ο 'ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης' είναι μέτρο εκσυγχρονισμού για την εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης».
«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, έχουν πείρα και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς λίστες, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή. Για κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας - πρόνοιας. Για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων», κατέληξε το ΚΚΕ.