Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του CERN μετά από διακοπή 14 μηνών εξαιτίας σοβαρής βλάβης. Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε την Παρασκευή ξανά σε λειτουργία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN).
«Μία δέσμη η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη απόψε στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) που αναμένονται το 2010», ανέφερε το CERN σε ανακοίνωσή του.
Γύρω στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) το CERN, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων. Η κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων στη διάρκεια μερικών λεπτών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 07:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.
Καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν κρίσιμες, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης.
«Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ, και πρόσθεσε:
«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».