Συνολικά 700 διαδηλωτές και πολίτες θα αποζημιώσει ο δήμος της Ουάσινγκτον, καταβάλλοντιας 13,7 εκατ. δολ., επειδή δέχθηκαν κακή μεταχείριση από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην αμερικανική πρωτεύουσα το 2000.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία. Είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί για μια υπόθεση που αφορά διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και, πιστεύουμε, στη χώρα», ανέφερε η οργάνωση «Partnership for Civil Justice», η οποία υπέβαλε την μήνυση, σε ανακοίνωσή της.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από εννιά χρόνια δικαστικών μαχών, υπεγράφη την Δευτέρα και θα πρέπει να επικυρωθεί από τα δικαστήρια τους επόμενους μήνες, ανέφερε η Μάρα Βερχέιντεν-Χίλιαρντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.
Περίπου 680 διαδηλωτές, ανυποψίαστοι τουρίστες και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2000 στην διάρκεια των συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι διαδηλώσεις διαδέχθηκαν παρόμοιες κινητοποιήσεις εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ.
«Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν σε ένα λεωφορείο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα για ακόμα και 12 ώρες. Δεν τους έδωσαν φαγητό, νερό, δεν τους άφηναν να πάνε στην τουαλέτα. Οι άνθρωποι στο λεωφορείο ήταν αναγκασμένοι να ουρήσουν πάνω τους», τόνισε η εκπρόσωπος.
Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κανέναν από τους συλληφθέντες. Η εκπρόσωπος είπε ότι η αστυνομία έκανε μια «μαζική άδικη σύλληψη».
Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε ένας από τους μαζικά ενάγοντες θα λάβει αποζημίωση περίπου 18.000 δολαρίων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων