Στην Αθήνα το ερευνητικό σκάφος Tara

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 11:52
A- A A+

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Tara φτάνει σήμερα στη μαρίνα Φλοίσβου και μεταφέρει στη χώρα μας μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα.

Πρόκειται για ένα 15μελές πλήρωμα, που πραγματοποιεί ένα τριετές ταξίδι με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η τριετής αποστολή του Τara σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου (Tara Oceans), ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2012. Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες.

Το κοινό στη χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να δει το σκάφος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μαρίνα του Φλοίσβου, ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (στις 11 το πρωί) θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, μέλη της αποστολής και Έλληνες επιστήμονες σε μια συζήτηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η επόμενη προγραμματισμένη στάση του σκάφους θα γίνει στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 4 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το πλοίο θα κατευθυνθεί προς το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ το 2010 θα εισέλθει πλέον στον Ινδικό ωκεανό.

Η Tara Oceans αποτελεί μια τριετή διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, η οποία διοργανώνεται από το πρόγραμμα Tara Expeditions και μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE).

Για τρία συνεχή χρόνια, θα συγκεντρώνει μετρήσεις και δείγματα διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί έως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Το "Tara" θα εξερευνήσει όλες τις θάλασσες του πλανήτη, ζώνες υψηλής οικολογικής σημασίας, μοναδικά οικοσυστήματα και φαινόμενα. Το ταξίδι θα επιτρέψει τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών - τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραμελούν, αν και είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη - προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

Για την αποστολή έχουν επιστρατευτεί οι επιστημονικοί κλάδοι που σχετίζονται με τη μελέτη των ωκεανών. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες συμμετέχουν από ξηράς στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και των δειγμάτων.

Το σκάφος Τάρα, το οποίο καθοδηγείται μέσω δορυφόρου κατά το ερευνητικό του ταξίδι, διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης και ανάλυσης. Εκτός από μια εξελιγμένη συσκευή μετρήσεων και δειγματοληψιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο και με μια πλατφόρμα πειραματικής απεικόνισης, που επιτρέπει τόσο στους επιστήμονες όσο και στο κοινό να βλέπουν αυτούς τους αόρατους θαλάσσιους οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) που είναι απαραίτητοι για τη ζωή.

Για να κοινοποιήσει και να αξιοποιήσει τα πορίσματά της, η Tara Oceans θα δημιουργήσει μία δημόσια βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα: τη «Βίο-τράπεζα» (Bio-bank). Η Bio-bank θα επιτρέψει στο σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να εμπλουτίσει με στοιχεία θεμελιώδους σημασίας την εικόνα που έχει για τους ωκεανούς, καθώς και για την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Η Bio-bank αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πηγή μελέτης για πολλές γενιές ερευνητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή