Χωρίς επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα ο γενικός πληθυσμός, όπως ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας, λοιμωξιολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης.
Πρόσθεσε δε ότι μετά από τους 150 εμβολιασμούς που έγιναν χθες στο ΑΧΕΠΑ δεν διαπιστώθηκε καμία παρενέργεια.
Σ ό,τι αφορά τις ομάδες πληθυσμού που εμβολιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι παρενέργειες ήταν ασήμαντες και αφορούσαν κυρίως τοπικές αντιδράσεις στο χέρι, πόνο, πρήξιμο 24ωρο με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, πονοκέφαλο, υπνηλία και αϋπνία.
Σημείωσε ακόμη ότι οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι σαφείς και ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, του ΙΚΑ και των νομαρχιών είναι υποχρεωμένα να εμβολιάζουν τον γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.
«Επειδή αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων δεν υπάρχει λόγος ο υγιής πληθυσμός να συνωστίζεται στα νοσοκομεία και γι΄αυτό θα πρέπει να πηγαίνει στα άλλα εμβολιαστικά κέντρα», τόνισε ο κ. Νικολαϊδης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό του προσωπικού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, από τα 1.200 άτομα μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε εμβολιαστεί το 65%, ενώ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο είναι το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Εν τω μεταξύ, ο παθολόγος -λοιμωξιολόγος επιμελητής Α΄ ΕΣΥ Παναγιώτης Κολλάρας, υπογράμμισε ότι αυξήθηκε κατά πολύ η προσέλευση των ασθενών που προσέρχονται στις εφημερίες του ΑΧΕΠΑ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 350 άτομα που πήγαν στο εν λόγω νοσοκομείο κατά την τελευταία εφημερία του τα 250 είχαν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συτήματος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι λόγω της γρίπης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πνευμονίας και σήμερα έξι από αυτά νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ και άλλα 6 σε θαλάμους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ