«Αποφασίστε τώρα για επενδύσεις σε μέτρα που θα αναχαιτίσουν τις κλιματικές αλλαγές, και όχι αύριο», τόνισε ο Βρετανός οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, σερ Νίκολας Στερν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle.
Τι θα συμβεί, όμως, εάν οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα αδιαφορήσουν; Ο σερ Νίκολας Στερν είχε περιγράψει ένα σενάριο τρόμου στο βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Η Παγκόσμια Συμφωνία: αλλαγή του κλίματος και δημιουργία μιας νέας εποχής προόδου και ευημερίας»: μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης θα γίνει Σαχάρα, το Μπαγκλαντές θα εξαφανιστεί από τις πλημμύρες, τα ποτάμια που κατεβαίνουν από τα Ιμαλάια θα υπερχειλίσουν και θα πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές, θα ζήσουμε φτώχεια, νέα κύματα μεταναστεύσεων και νέες συγκρούσεις.
O σερ Στερν τόνισε πως ο στόχος όλων των κυβερνήσεων πρέπει να είναι ένας. H ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο να μην ξεπερνά παγκοσμίως τους δύο τόνους και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, που στις ΗΠΑ οι εκπομπές αυτές φθάνουν τους 24 τόνους το χρόνο ανά άτομο, στην Ευρώπη τους 12 και στην Κίνα και την Ινδία τον 1,7.
«Αυτοί οι αριθμοί, συνέχισε, μας δείχνουν σαφέστατα πόσο ψηλά πρέπει να βάλουμε τον πήχη. Μέχρι το 2050 πρέπει να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι συγκοινωνίες μας να φθάσουν επίσης σε μηδενική εκπομπή διοξειδίου, να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων στην αγροτική οικονομία και να εμποδίσουμε την καταστροφή και την αποψίλωση των δασών».
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν αποφασιστικά και δυναμικά τις φτωχές χώρες, αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ποιο θα είναι το κόστος ενός αποτελεσματικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Ο Βρετανός οικονομολόγος απαντά πως θα κυμαίνεται «γύρω στα 50 δισ. δολάρια ετησίως» και προσθέτει: «Μόνον έτσι, όμως, θα έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο με απτά αποτελέσματα. Εξάλλου, 50 δισ. δολάρια αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των αναπτυγμένων χωρών».
Ο σερ Στερν τονίζει πως το κόστος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως επένδυση, όχι ως έξοδο. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ριζική και απίστευτα ρηξικέλευθη αλλαγή της καθημερινότητάς μας. Θα είναι κάτι σαν την εφεύρεση του σιδηροδρόμου ή την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Είναι καιρός να κάνουμε μια νέα υπέρβαση, μια νέα βιομηχανική επανάσταση».
DEUTSCHE WELLE