Την Ελλάδα θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη προεδρία το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, η Ελλάδα «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος», κάτι που για τον ίδιο, «δεν αποτελεί έκπληξη».
«Αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ.
«Θα συνεχίσουμε και με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, καθώς και με όλα τα πράγματα τα οποία απαιτούνται για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος, όπως ανέφερε, κατέβαλε πολλές προσπάθειες.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η σουηδική Προεδρία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ακόμη περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».
«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», υπογράμμισε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».
Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε, τέλος,, τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών και να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ