«Αρνητικό δείγμα κραυγαλέας προσβολής του διεθνούς δικαίου», χαρακτήρισε το κυπριακό ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Παπακώστα.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις επιτροπές ¶μυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής ο υπουργός τόνισε ότι «η λύση του Κυπριακού και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόνισε ακόμα ότι στο Κυπριακό πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι θα πρέπει να αρθούν οι απειλές σε σχέση με το Αιγαίο και να τερματιστούν οι προκλήσεις.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ακόμη και κατά το χθεσινό ταξίδι του προς την Κύπρο με υπηρεσιακό αεροσκάφος σημειώθηκαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση που είαν ήταν εξαιρετικά παραγωγική και ότι «θεμέλιο της στρατηγικής μας είναι η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».
Αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Χριστόφια κατά την οποία συζητήθηκε αναλυτικά το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σχετικά με την επαναξιολόγηση του κοινού μνημονίου χειρισμού κρίσεων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση.
«Ούτως ή άλλως», είπε, «όλα τα επιτελικά σχέδια και στην Ελλάδα και άρα όλα τα Πρωτόκολλα Διαχείρισης Κρίσεων με βάση τον κατάλογο προτεραιοτήτων που έχουμε ως προς την εκτίμηση της απειλής, τα επανεξετάζουμε και τα επικαιροποιούμε».
«Στην πραγματικότητα κάθε μέρα πρέπει να επικαιροποιούμε τα σχέδια αυτά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με ένα Μνημόνιο το οποίο ήδη έχει πίσω του ζωή περίπου εννέα ετών», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ζει ακόμα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο υπουργός Αμυνας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως να τονώνουμε και να προβάλλουμε τη διεθνή προσωπικότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας η οποία έχει τεθεί σε ισχύ, μας επιτρέπει στο πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης και της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής και αξιοποιώντας το νέο θεσμό της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, να αναλάβουμε ως δυο κυρίαρχα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακώστας ευχαρίστησε τον υπουργό Αμυνας για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο και συμπλήρωσε ότι είχαν μια χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση.
Αργότερα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ώστε «να συνεκτιμήσουμε όλοι μαζί τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό, αλλά και γενικότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».