Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 18:27
UPD:18:56

«Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

A- A A+

Ψηφίστηκε, με 163 ψήφους υπέρ έναντι 82 κατά και πέντε παρών, από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπει μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, αλλά και σειρά αλλαγών στον κώδικα περί ναρκωτικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η συζήτηση για την τροπολογία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑΟΣ υποστήριξαν ότι απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.

«Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι πράγματι ευνοϊκή στάση υπάρχει έναντι των τοξικοεξαρτημένων που μπορεί να γίνονται και «βαποράκια» για τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα υποχρεούνται να ζητήσουν, μετά από θετική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, να μετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το σύνολο των άνω των 11.500 κρατουμένων στις φυλακές, οι έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών είναι 4.705.

Εξ αυτών οι μεγαλέμποροι που εκτίουν ισόβια κάθειρξη είναι 343, οι, άνω των 10 ετών φυλάκιση, 1.028, ενώ κάτω των 10 ετών 3.500 που είναι τα «βαποράκια», για τα οποία κυρίως αναφέρεται η ευνοϊκή ρύθμιση.

«Κάποιοι επενδύουν στο φόβο και στην αγωνία, εμείς προτιμούμε τη διαχείριση της ελπίδας», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος προσδιόρισε ότι για τους μεγαλεμπόρους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, απαιτείται να έχουν εκτίσει 25ετή κάθειρξη και να έχουν παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν ζητήσουν υπό όρους απόλυση.

Αντίθετα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες της πρόσκαιρης κάθειρξης, ισχύει η ευνοϊκή ρύθμιση της δυνατότητας υπό όρων απόλυσης με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, κατά τον υπουργό, είναι η επίκληση των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, που θέτουν ως προϋπόθεση απόλυσης την έγκριση του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και σειράς υποχρεώσεων - περιορισμών, όπως η τακτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, ή η αποφυγή ορισμένων συμπεριφορών κ.λπ. που θα ακυρώσουν διαφορετικά την απόλυση.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας, όπως είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Δένδιας, όταν απέσυρε, υπό το βάρος της αντίδρασης της αντιπολίτευσης και του κόμματός του, αντίστοιχη διάταξη τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε λάθος να μπορεί ο εισαγγελέας και μόνον και όχι το δικαστήριο να αποφαίνεται για την τοξικοεξάρτηση ενός συλληφθέντος.

Πεδίο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας το θέμα της αντιδικίας για το καθεστώς της υπό όρων απόλυσης, κρίνοντας ότι είναι το ελάσσον σε σχέση με τη μη τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα.

«Δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Βουλή να είναι 'χάρη στους εμπόρους ναρκωτικών'», επεσήμανε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, ο οποίος έκρινε ότι με την αρχική διατύπωση ένας ισοβίτης θα μπορούσε με το καθεστώς εργασίας στη φυλακή να βγει μετά και από 16 χρόνια.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι με τη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στον οποιονδήποτε εγκληματία να είναι έξω.

«Πορεύεστε σε λάθος δρόμο, μόνο και μόνον επειδή δεν έχουμε κελιά; Ας παίρνουν οι τοξικομανείς τη δόση τους από τα νοσοκομεία για να εκλείψει το κίνητρο του κέρδους», σημείωσε.

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν με ένα οποιοδήποτε χαρτί που μπορεί να είναι πλαστό να καθίσταται κάποιος τοξικοεξαρτημένος και να τυγχάνει των ευεργετικών διατάξεων.

«Δηλαδή, θα βγάλουμε έξω όλους αυτούς που γλύτωσαν τα ισόβια. Και θα τους δώσουμε στην κοινωνία; Είναι δυνατόν κακουργήματα να μετατρέπονται σε πλημμελήματα με τον τρόπο αυτό;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που είχε φέρει ο Νίκος Δένδιας προέβλεπε αντί των 25 υποχρεωτικών ετών για τους ισοβίτες τα 22 χρόνια και για τους υπόλοιπους την υποχρεωτική έκτιση από 4/5 στα 3/5 των ποινών που κρατά και η σημερινή κυβέρνηση.

Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο νόμος περί ναρκωτικών, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και κατηγόρησε ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι «πολιτικοποιούν το θέμα και το οδηγούν σε βαθιά αναχρονιστικές απόψεις με λαϊκισμό, επενδύοντας σε μία φοβισμένη κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση επιβαρύνεται ακριβώς η θέση των μεγαλεμπόρων με τη ρητή υποχρεωτική έκτιση της 25ετίας.

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης αναέφερε ότι ο Αρειος Πάγος προχωρεί σε ακρότητες σε σχέση με την προσωρινή κράτηση και γι΄ αυτό παρεμβαίνει ο κοινός νομοθέτης.

Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση των εγκλημάτων για ναρκωτικά αποδεικνύει ότι δεν προσφέρουν τίποτε οι αυστηρές ποινές, αλλά απαιτείται μία άλλη αντεγκληματική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή