Τη συστράτευση όλων προκειμένου στο άμεσο μέλλον «να πετύχουμε μεγάλες ανατροπές στη χώρα μας» ζήτησε ο Πρωθυπουργός, από το Ζάππειο, κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.
Απευθυνόμενος στους κοινωνικούς εταίρους, απηύθυνε έκκληση για μια «κοινωνική συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας».
Δίνοντας σε αυτές τις ανατροπές το χαρακτήρα του επείγοντος σημείωσε πως «μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες».
«Μιλάμε για δίκαιες ανατροπές παντού» συνέχισε και επανέλαβε πως πολλές επιλογές θα είναι επώδυνες. Επανέλαβε όμως τη δέσμευσή του για προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.
Σημειώνοντας πως «εχουμε απαξιώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος» έκανε λόγο για «κίνδυνο η χώρα να βουλιάξει από το χρέος». «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ, υποστήριζοντας πως αντί να προχωρήσει σε αλλαγές, φυγομάχησε. «Το "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" είναι όσο ποτέ επίκαιρο. Η πρόκληση είναι να αλλάξουμε όλα και όλοι μας. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια διαφορετική Ελλάδα» συνέχισε.
Μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% έως το 2013
Αναφερόμενος ειδικότερα στα δημοσιονομικά, σημείωσε πως το πρώτο βήμα για την εξυγίανσή τους γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και δεσμεύτηκε πως το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κάτω από το όριο του 3% το 2013.
Όπως ανέφερε, αυτό επιτευχθεί με διαρθρωτικά και μόνιμα μέτρα, ενώ διευκρίνσιε πως το 2011 το έλλειμμα θα είναι στο 7% και το 2012 κάτω από το 5%. Για το δημόσιο χρέος ανέφερε πως θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.
Μείωση δαπανών
Μεταξύ των άμεσων πολιτικών για το νοικοκύρεμα, όπως είπε, ανέφερε τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 10%, τον περιορισμό της σπατάλης και την ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή προσλήψεων το 2010, με εξαίρεση την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια, τον περιορισμό κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας, το κλείσιμο όλων των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό με ενσωμάτωσή τους στις πρεσβείες, το κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και του αριθμού τους αλλά και μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ.
Επανέλαβε πως στο Δημόσιο θα δοθούν μισθολογικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.
Επίσης ανακοίνωσε περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%, ενιαία αρχή πληρωμής στο Δημόσιο έως τα μέσα του 2010 και μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012.
Ανέφερε ακόμη πως θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος προμήθειας φαρμάκων με επαναφορά της λίστας.
Γνωστοποίησε ακόμη πως οι δαπάνες των υπουργείων θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση καθώς και πως όλη η εκτέλεση του προυπολογισμού θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο. Επιπλέον θα τοποθετηθούν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία και θα συγκροτηθεί Σώμα ελεγκτών εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Φορολογία
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ξεκινάει διάλογος για μια ριζική ανατροπή προκειμένου να μην ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και το συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή.
Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.
Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών. Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν μέτρα και για το πόθεν έσχες και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις.
Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει νέος γύρος μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων για εταιρείες του δημοσίου που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Όπως ανέφερε, το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία.
Οι ειδικοί στόχοι για το 2010, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι:
* Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο κάθε χρόνο.
* Καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία ώστε να πάψουν να λειτουργούν ως μαύρη τρύπα και να εξοικονομηθούν πόροι για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
* Καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας και γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
* Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών.
«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τα τραπεζικά μπόνους
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη μη καταβολή μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, αλλά και τη φορολόγηση των μπόνους των στελεχών ιδιωτικών τραπεζών με συντελεστή 90%.
Αποκρατικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις
Έκανε ακόμη γνωστό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις στις κρατικές επιχειρήσεις που δεν χρειάζεται να τις ελέγχει το κράτος.
Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία και τη μετοχοποίηση στην κεφαλαιαγορά εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου.
Μίληση ακόμη για επαγγελματική, ενιαία και διάφανη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Πάταξη της διαφθοράς
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του για πάταξη της διαφθοράς, ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος, όπως ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Πρόσθεσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε πως θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και θα ζητήσει να αναλάβει ο καθένας τη δική του ευθύνη.
Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως η εφαρμογή των αποφάσεων που θα προκύψουμε μέσα από το διάλογο θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο.