Παλεύουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή για να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Δανία, όπου διεξάγεται η διάσκεψη για το κλίμα.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει διαφορά ως προς το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η ΕΕ.
«Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμε να βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπών στο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάση μας θα έχουμε συγροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά τη χθεσινοβραδινή πρόοδο, δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία.
Συμπλήρωσε πως είναι πιθανόν να μη φθάσουμε σε συμφωνία ή ενδέχεται να μην μπορέσουν όλοι να την συνυπογράψουν και τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάμε γρήγορα -όχι σε ένα χρόνο- σε νέα συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει νέα δυναμική.
Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε πως ζητείται από το Πεκίνο να θέσει δεσμευτικό στόχο σε ο,τι αφορά την μείωση των εκπομπών αερίου -που δεν το θέλει - και δεύτερον να ελέγχεται ως προς τις μειώσεις, πράγμα που η Κίνα, επίσης, δεν το συζητά, ενώ πολύ περισσότερο δεν συζητά και κάποιες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Εξάλλου, η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι «αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση της ΕΕ, καθώς ούτε η Κίνα, ούτε οι ΗΠΑ έφεραν κάτι νέο, ακόμα και σήμερα το πρωί».
«Το μεγάλο ερώτημα τις επόμενες ώρες, είναι αν ένα πολιτικό κείμενο θα δώσει την δυνατότητα να αρθούν όλες οι μέχρι τώρα διατυπωθείσες διαφοροποιήσεις στα δύο κείμενα που δουλεύονται εδώ και καιρό, δηλαδή το κείμενο της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο και το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας οτι «οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γιατί συζητάμε για την περίοδο που ξεκινά απο το 2012, με την ΕΕ να δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20%, αλλά θέλουμε να δούμε πώς δεσμεύονται στον στόχο αυτό και άλλες χώρες».
Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους: πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πρόεδρο της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, πρωθυπουργό Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, πρωθυπουργό Ισπανίας Χοσέ Λούις Θαπατέρο, πρωθυπουργό Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούγκιο Χατογιάμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ