Ευρείες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομίας στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ασφάλειας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως το μήνυμα της νέας κυβέρνησης είναι «μηδενική ανοχή στην ανομία και τη βία, απΆ όπου και αν προέρχεται».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για μία νέα πολιτική ασφάλειας, η οποία θα καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία -που όπως επεσήμανε, «ταυτίζονται και βρίσκονται κάτω απΆ την ίδια ομπρέλα»- αλλά και την αστυνομική αυθαιρεσία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα Αρχή που θα εξετάζει τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, εκτιμάται πως θα λειτουργήσει σε ενάμιση μήνα, ενώ πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το νέο πειθαρχικό δίκαιο που θα προβλέπει και αυτόφωρες διαδικασίες, σε ιδιαίτερα περιστατικά.
Από την 1η Ιανουαρίου, όλοι οι αστυνομικοί θα φέρουν διακριτικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανδρών των ΜΑΤ, ενώ αλλάζει το καθεστώς των κρίσεων. Επεται η κατάργηση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις, καθώς και ένας νέος σχεδιασμός για τις πορείες, προκειμένου να μην απασχολούν πολλές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς αλλαγή του δικαίου για τις συγκεντρώσεις πολιτών.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επαναφορά από 1/2/2010 του «αστυνομικού της γειτονιάς», καθώς και την εσωτερική προκήρυξη θέσεων διοικητή για αστυνομικά τμήματα ειδικού ενδιαφέροντος (στην Αττική επελέγησαν 21), με συγκεκριμένα κίνητρα, προσωπικό, προϋποθέσεις και απολογισμό. Στα τμήματα αυτά τοποθετούνται επίσης, «διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές» - μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθώς και αντίστοιχος αριθμός ψυχολόγων και κοινωνιολόγων.
Πανελλήνια υπηρεσία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος
«Καταργείται το απολίθωμα που λέγεται Ασφάλεια Αττικής και φτιάχνουμε πανελλήνια υπηρεσία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, με πρόσληψη 100 αστυνομικών ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγων, χάκερς κ.ά.», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Χρυσοχοΐδης, έστειλε «μήνυμα στους διακινητές», ότι «η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι» και πως «τα λιμάνια μας για την Ευρώπη, είναι κλειστά».
«Όποιος μετανάστης υπάρχει στη χώρα, νόμιμος ή παράνομος, καταγράφεται δακτυλοσκοπείται και σημειώνεται η διεύθυνσή του. Πρέπει να δούμε πώς να φτιάξουμε και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας, πώς να πιάνουμε και να προφυλακίζουμε αυστηρά τον διακινητή. Να ξεχωρίζουμε αυτούς που θέλουν άσυλο. Αλλάζουμε ριζικά την πολιτική ασύλου, δημιουργούμε μια νέα - την καλύτερη στην Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης.
ΑΠΕ