Σεισμός 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο το Λεωνίδιο

Εγινε αισθητός σε όλη τη χώρα
Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2008 07:55
UPD:21:45
A- A A+

"ΣΦΟΔΡΗ" σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος 74,3 χιλιόμετρα και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.

Την είδηση για το σεισμό μεταδίδουν τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Περίπου μία ώρα μετά τη σεισμική δόνηση, το Αστεροσκοπείο Αθηνών ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές και πως δεν υπάρχει αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα προς το παρόν.

Aισθητός στα Χανιά...

Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στα Χανιά προκαλώντας την ανησυχία των πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών. Ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε όλο το νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές Αμέσως μετά τον σεισμό άμεσα κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός του δήμου Χανίων

Με εντολή του Δημάρχου Κυριάκου Βιρβιδάκη περιπολικά της δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περιπολίες στην πόλη δίνοντας βάρος κυρίως στην παλαιά πόλη των Χανίων χωρίς ωστόσο από τους πρώτους ελέγχους να αναφερθούν ζημιές.

...και στη νότιο Ιταλία

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πελοπόννησο έγινε αισθητή ακόμη και στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, οι οποίες δεν ανέφεραν υλικές ζημίες ή θύματα στο νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου.

"O Θεός της Ελλάδας μάς έσωσε και πάλι"

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή