«Στις ΗΠΑ κυριαρχεί ατμόσφαιρα αλλαγής. Οταν ανήλθε στην εξουσία ο Τζόρτζ Μπους η υπερδύναμη έπλεε σε πελάγη αυτοπεποίθησης και ισχύος. Ενας νέος αμερικανικός αιώνας διαγραφόταν στον ορίζοντα. Τον Ψυχρό πόλεμο έπρεπε τότε να διαδεχθεί η εποχή της αμερικανοκρατίας. Γινόταν λόγος για έναν ενιαίο, μονοδιάστατο κόσμο. Σήμερα οι τεκτονικές πλάκες της πολιτικής δημιουργούν νέα κέντρα εξουσίας στο Νότο και στην Ανατολή και προκαλούν την κατακρήμνιση της παλιάς ιεραρχίας. Η ανοδική πορεία της Κίνας, η επιστροφή στη διεθνή σκακιέρα της Ρωσίας, η αύξηση της ισχύος των χωρών που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα, όλα αυτά θα συνέβαιναν και χωρίς τον Μπους, όμως η υπεροψία του και τα λάθη του επιτάχυναν τη διαδικασία σχετικοποίησης της αμερικανικής ισχύος», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».
«Οι εκλογές της 4ης Νοεμβρίου που θα αποφανθούν για τον διάδοχό του, θα αποφασίσουν ταυτόχρονα, εάν θα συνεχιστεί αυτός ο τερατώδης τρόπος άσκησης της παγκόσμιας πολιτικής από την αμερικανική ηγεσία», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Μπορούμε όμως να ελπίζουμε, ότι η καταστροφή στο Ιράκ, οι συγκρούσεις ηθικής τάξεως και πολιτικής ευθιξίας που προκάλεσε ο τρόπος άσκησης της εξουσίας, αλλά και η διεξαγωγή του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, θα οδηγήσουν σε έναν προεκλογικό αγώνα που θα διερευνήσει τα κακώς κείμενα και τελικά θα καθορίσει εκ νέου τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο. Για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα μια γυναίκα, η Χίλαρι Κλίντον, και ένας νέγρος, ο Μπάρακ Ομπάμα, να ανακηρυχθούν υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος με ρεαλιστικές πιθανότητες εκλογής. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή μας στην ικανότητα της αμερικανικής κοινωνίας για νέα ανοίγματα», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου διεξάγονται στο Νιου Χαμσάιρ προκριματικές εκλογές και ο Γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να έχει αποκτήσει προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων, από την κύρια αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. Το Νιου Χαμσάιρ είναι όπως και η Αϊόβα κτά συντριπτική πλειοψηφία λευκές Πολιτείες.
«Ο Μπάρακ προσφέρει στους αφροαμερικανούς την ευκαιρία να αποκτήσουν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο και στους λευκούς τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις φυλετικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος», τονίζει ένας συνεργάτης του. Αλλά και στην εξωτερική του πολιτική, ο Ομπάμα συνδυάζει την υπόσχεσή του να ξαναφέρει την Αμερική στην κορυφή της ηθικής. Οσοι διαφωνούν μαζί του, και είναι πολλοί στο Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζουν ότι οι υποσχέσεις του είναι αόριστες. Αόριστες, δεν ξέρω, πάντως ιδιαίτερα φιλόδοξες είναι: να αλλάξει το πρόσωπο της αμερικανικής πολιτικής και να ξαναφτιάξει τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι.
DEUTSCHE WELLE, Financial Times