Στην Βουλή κατατέθηκε η διάταξη νόμου με την οποία επέρχονται αλλαγές στη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ¶μυνας, με τη νέα μέθοδο προάγεται η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα, ενώ θωρακίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας επι των προμηθειών του αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
«· Θεσπίζονται 6 κριτήρια αξιολόγησης τα οποία αξιολογούνται ανεξάρτητα, με αντικειμενική, σαφώς καθορισμένη και μη αμφισβητήσιμη διαδικασία. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν ένας μαθηματικός τύπος υπολογισμού.
· Κάθε προσφορά αξιολογείται ξεχωριστά ανά κριτήριο και η τελική βαθμολόγηση εξάγεται συγκριτικά μεταξύ των διαγωνιζομένων ανά κριτήριο αξιολόγησης. Κατά συνέπεια επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός ανταγωνισμού, καθώς κάθε συμμετέχων σε διαγωνισμό πρέπει να καταθέτει προσφορές, που αφενός μεν να είναι ανταγωνιστικές σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό κριτηρίων, αφετέρου δε, να υπερκαλύπτουν τις αντίστοιχες προσφορές των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Η ωφέλεια για το ελληνικό δημόσιο είναι προφανής, καθώς με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση κόστους - ποιότητας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται με έμπρακτο τρόπο, η διαφάνεια καθώς η κάθε προσφορά πρέπει να έχει ουσιαστικά υπόβαθρο, ιδίως σε ότι αφορά την συμπαραγωγή αλλά και την ποιότητα του υλικού.
· Κατοχυρώνεται η απαίτηση για σταθερές τιμές καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των συμβάσεων.
· Συνδέεται ευθέως και αξιολογείται η τιμή προσφοράς με την ποιότητα του προσφερόμενου υλικού, χωρίς το αποτέλεσμα της αξιολόγησης να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες ως ίσχυε μέχρι σήμερα, μέσω του μαθηματικού τύπου.
· Αναθεωρούνται τα επιμέρους κριτήρια τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών με βάση τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις.
· Για πρώτη φορά θεσπίζονται και αξιολογούνται κριτήρια που σχετίζονται ευθέως με την ανάθεση έργου στην εγχώρια βιομηχανία, πέραν του κριτηρίου των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
· Αξιολογούνται ταυτόχρονα και ανεξάρτητα τόσο η Εγχώρια Βιομηχανική Συμμετοχή (ΕΒΣ), και μέσω αυτής η ΕΠΑ, όσο και το έργο που ανατίθεται στην εγχώρια βιομηχανία (ΕΕΒ), δίνοντας έτσι κίνητρο στους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς να προσφέρουν όχι μόνο μεγάλης αξίας έργο στην εγχώρια βιομηχανία αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική, πραγματική και ισχυρή εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.
· Αποσυνδέεται η αξιολόγηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών από τις παραδόσεις, έτσι ώστε οι μεν παραδόσεις να επιτυγχάνονται νωρίτερα, οι δε πληρωμές όσο το δυνατόν μεταγενέστερα.
· Θεσπίζεται για πρώτη φορά το κριτήριο του κόστους κύκλου ζωής, παραμέτρου ιδιαίτερα σημαντικής στην αξιολόγηση για την απόκτηση οπλικών συστημάτων».