Κανείς δεν μιλά για μποϊκοτάρισμα αυτών των Αγώνων. Το βέβαιο είναι όμως ότι θα υπάρξουν τόσο διαμαρτυρίες για το Νταρφούρ σε κινεζικές πρεσβείες όσο και σχετικά συνθήματα και πανώ μεταξύ των θεατών και των αθλητών. Κατά γενική ομολογία, ο καλύτερος τρόπος να αποτραπούν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη θάνατοι στο Σουδάν είναι να χρησιμοποιηθούν οι Ολυμπιακοί για να εξαναγκαστεί το Πεκίνο να επιδείξει πιο υπεύθυνη στάση.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι σε αντάλλαγμα για το πετρέλαιο του Σουδάν, το Πεκίνο χρηματοδοτεί και προστατεύει διπλωματικά το καθεστώς του Χαρτούμ, χορηγώντας τα όπλα για την πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η Κίνα πούλησε επισήμως το 2005 στο Σουδάν όπλα, αεροσκάφη και εξοπλισμό αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα εξοπλίζει το Σουδάν με μαχητικά αεροσκάφη Fantan A-5, ελικόπτερα και ελαφρά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι στην εισβολή στο Τσαντ. Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης την απειλή του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σουδάν, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Εθνη να κινδυνεύουν με έναν (σημ. ακόμη)εξευτελισμό.
Το Σουδάν έχει τόση εμπιστοσύνη στην Κίνα και τη στήριξη που του παρέχει, ώστε στις 7 Ιανουαρίου ο σουδανικός στρατός έστησε ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο Νταρφούρ. Η σουδανική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για λάθος, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη, με στόχο να περιέλθουν σε δύσκολη θέση τα Ηνωμένα Εθνη.
Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αναζητηθεί μια λύση στο Νταρφούρ είναι η σιωπηρή διπλωματία. Και είναι αλήθεια ότι από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία για τους «Ολυμπιακούς της γενοκτονίας»( www.dreamfordarfur.org ), πριν από ένα χρόνο, η Κίνα ακολουθεί μια πιο θετική στάση. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών έγιναν δεκτοί στο Νταρφούρ μόνο ύστερα από πίεση του Πεκίνου. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με το Σουδάν. Και ότι το τελευταίο εκμεταλλεύεται αυτή την ευθυγράμμιση για να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.
Πριν από λίγες ημέρες, ανέλαβε θέση στην κεντρική κυβέρνηση ο Μούσα Χιλάλ, ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος της αραβικής πολιτοφυλακής που είναι γνωστή ως «ζανζαουίντ». Ο άνθρωπος αυτός εξέφρασε κάποτε την ευγνωμοσύνη του για τα όπλα και τα εφόδια που παρέλαβε η χώρα του «για την εξόντωση των αφρικανικών φυλών στο Νταρφούρ».
Αν το Πεκίνο σταματούσε τις πωλήσεις όπλων και ανταλλακτικών στο Σουδάν μέχρι την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για το Νταρφούρ, η δυναμική της κρίσης θα άλλαζε ριζικά. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ του Σουδάν θα καταλάβαινε ότι η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την κηλίδωση των Ολυμπιακών της αγώνων με αίμα από το Νταρφούρ.
Χωρίς βοήθεια από την Κίνα, ο Μπασίρ θα αναγκαζόταν να κάνει παραχωρήσεις στους αντάρτες του Νταρφούρ και να διαπραγματευθεί μαζί τους, ενώ δεν θα είχε και την πολιτική κάλυψη για να επαναλάβει τις εχθροπραξίες με το νότιο Σουδάν. Η Κίνα αξίζει μια διεθνή διοργάνωση για να γιορτάσει την εκ νέου ανάδειξή της σε παγκόσμια δύναμη. Οσο επιμένει όμως να πουλάει όπλα που συμβάλλουν σε μια γενοκτονία, οι αγώνες που ετοιμάζει θα συνεχίσουν να λέγονται «Ολυμπιακοί Αγώνες της γενοκτονίας».
Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ