Κοινωνικά απαράδεκτη η πλαστική σακούλα στην Ιρλανδία

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 20:46

A- A A+

Τι δεν λείπει από ένα τυπικό αστικό τοπίο; Οι πλαστικές σακούλες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα reusablebags.com , τον περασμένο Ιανουάριο χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο 42 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά μισό εκατομμύριο κάθε λεπτό. Οι περισσότερες από τις σακούλες αυτές χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια. Καθώς είναι ελαφριές και συμπιέζονται εύκολα, αντιστοιχούν μόνο στο 2% των απορριμμάτων. Επειδή όμως οι περισσότερες δεν είναι βιοδιασπώμενες, παραμένουν στις χωματερές.

Το 2002, η Ιρλανδία ψήφισε ένα φόρο στις πλαστικές σακούλες. Οσοι πελάτες θέλουν σακούλα για τα ψώνια τους πρέπει να πληρώνουν 33 λεπτά στο ταμείο. Εγινε μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η χρήση της σακούλας μειώθηκε κατά 94%. Μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι αγόρασαν υφασμάτινες σακούλες, τις οποίες κρατούν στο γραφείο ή στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Οι πλαστικές σακούλες δεν απαγορεύτηκαν. Αλλά το να κρατάς σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο, κάτι σαν να φοράς γούνα ή να μη μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου σου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας έχει προειδοποιήσει τα καταστήματα ότι αν καθιερώσουν τις χάρτινες σακούλες, θα τις φορολογήσει κι αυτές. Αν και αυτές οι σακούλες είναι βιοδιασπώμενες και πιο φιλικές για το περιβάλλον, οι μελέτες δείχνουν ότι κατά την παραγωγή και τη μεταφορά τους εκλύονται περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου απ' ό,τι για τις πλαστικές.

Οι καταστηματάρχες της Ιρλανδίας είναι σήμερα ένθερμοι οπαδοί της φορολόγησης της πλαστικής σακούλας. «Στην αρχή αντιδρούσα, πίστευα ότι οι πελάτες δεν θα δέχονταν αυτό το μέτρο», λέει ο Φίργκαλ Κουίν, πρόεδρος της αλυσίδας Superquinn και του ομίλου EuroCommerce, που εκπροσωπεί έξι εκατομμύρια ευρωπαίους εμπόρους. «Τώρα όμως, το υποστηρίζω με ενθουσιασμό». Ο Κουίν προσπαθεί να πείσει και άλλες χώρες να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο, αλλά προς το παρόν συναντά αντιδράσεις. «Λένε, δεν θα περάσει στη χώρα μας».

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό διάφορους νόμους για να περιορίσουν το πρόβλημα. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, αποφάσισε ύστερα από πιέσεις της βιομηχανίας να ζητήσει απλώς από τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες να τις ανακυκλώνουν. Το ερχόμενο καλοκαίρι, τα σούπερ μάρκετ της Κίνας θα σταματήσουν να μοιράζουν σακούλες, αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα τις χρεώνουν. Η Αυστραλία θέλει να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, αλλά δεν έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο. Η Ιταλία στηρίζεται στην καλή θέληση των καταναλωτών.

Στην Αθήνα η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: New York Times, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή