Γ. Βαληνάκης: Δομημένος διάλογος της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο

Το απόγευμα ολοκληρώνεται η σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 15:05
A- A A+

Τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, καταθέτοντας τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την προώθησή της στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αραβικού Συνδέσμου, στη Μάλτα.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο στην οποία κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι 27 ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, με το σύνολο του αραβικού κόσμου, απο το Ιράκ ως και τις χώρες του Μαγρέμπ, κατά την οποία αναζητούνται πεδία κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

Στη βάση όλων αυτών βρίσκεται η καλύτερη επικοινωνία των δύο μερών, η οποία θα άρει τις παρεξηγήσεις και θα οδηγήσει σε αρμονικότερη συμβίωση τις μελλοντικές γενιές, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε διάλογος των πολιτισμών, τονίζει ο κ. Βαληνάκης.

Για την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών, η Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, θα φιλοξενήσει τον Μάιο την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού, στην οποία θα μετάσχουν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι χώρες της Νότιας Μεσογείου.

Η Ελλάδα πρότεινε επίσης σήμερα διά του κ. Βαληνάκη την δημιουργία πανεπιστημιακού δικτύου της ανατολικής Μεσογείου, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, κάνοντας ένα βήμα πάρα πέρα απο το υπάρχον ευρωμεσογειακό Πανεπιστημιακό δίκτυο, με έδρα τη Σλοβενία.

Ζητήσαμε ακόμα, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, να επεκταθούν προγράμματα τύπου "ΕΡΑΣΜΟΣ", για ανταλλαγή φοιτητών με τις αραβικές χώρες.

Ενα άλλο πεδίο μελλοντικής συνεργασίας που αναπτύσσεται είναι αυτό που προκύπτει απο την κλιματική αλλαγή και απο τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας.

Απο μια τέτοια συνεργασία θα υπάρξουν οφέλη για ευαίσθητες περιοχές, όπως τα νησιά και για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμών,που μπορούν να αποτελέσουν στο μέλλον "κλιματικούς πρόσφυγες".

Σ' αυτό ακριβώς το ζήτημα, υπογραμμίζει ο κ. Βαληνάκης, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της η Ελλάδα και ως προεδρία στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας, την οποία έχουμε το 2008.

Η Ελλάδα, προσθέτει ο υφυπουργός Εξωτερικών, προωθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον αραβικό κόσμο, την τεχνογνωσία της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε αρμονία με την ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία είναι επωφελής και για το περιβάλλον.

Αυτό που θέλουμε να μείνει απο τη σημερινή συνάντηση, καταλήγει ο κ. Βαληνάκης, είναι να υπάρξει ένας δομημένος διάλογος της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο και να βρεθούν τρόποι ώστε τα διαφορετικά Fora που ασχολούνται με αυτό τον διάλογο (Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, Ομάδα της Ελιάς, Μεσογειακό Φόρουμ, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας) να είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι αλληλοαναιρούμενα.

Χθες, πρώτη ημέρα της Συνόδου, ήταν παρούσα στις εργασίες και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναχώρησε σήμερα το πρωί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου το απόγευμα, η ελληνική αποστολή υπό τον Γιάννη Βαληνάκη μεταβαίνει στο Κίεβο, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου) του οποίου την προεδρία έχει η Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή