Να στηρίξουν τη διαδικασία του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ενθάρρυνε τα Σκόπια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε ημίωρη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κατά την έξοδό του από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: «Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι οι ισχυροί υποστηρικτές της ένταξης της Κροατίας, της Αλβανίας, και της Μακεδονίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η υποστήριξη συνάδει με τη στρατηγική σχέση που έχουμε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».
Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδρασή της χώρας του σε περίπτωση ελληνικού βέτο, ο κ. Μιλόσοσκι τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο βήμα και δεν μπορώ να προβλέψω εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει βέτο. Μπορώ να προβλέψω, όμως, ότι εάν το κάνει θα πλήξει πρώτον, τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όπως το Κόσοβο. Αναμένουμε μια φιλική, νηφάλια και ώριμη συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση όταν συζητούμε για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει με συζήτηση περί ονομάτων, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο και αφορά τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, και κοινές προσπάθειες για να μοιραζόμαστε την ευθύνη της αλληλεγγύης».
Σε ερώτηση εάν η κα Ράις ζήτησε από την κυβέρνησή του να κάνει ένα βήμα μπροστά για την επίτευξη συμβιβασμού, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ δήλωσε: «Μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την ενεργό εμπλοκή μας στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, του οποίου την εντολή υποστηρίζουμε, και θα το πράξουμε. Ήταν, λοιπόν, ένα αναμενόμενο μήνυμα, ένα μήνυμα στο πλαίσιο αυτής της φιλικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων». Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν συζητά την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, σημείωσε ότι «τώρα μιλάμε για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι θα τον πετύχουμε».
Ο κ. Μιλόσοσκι ρωτήθηκε εάν αυτή τη στιγμή η κα Ράις στην ουσία διαπραγματεύεται με τις δυο πλευρές, και απάντησε: «Νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη πολιτικός και επιθυμεί την επιτυχία της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και αυτή η συνάντηση. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, τη Μακεδονία και όλες τις άλλες χώρες-μέλη ισοδυναμεί με επιτυχία της συνόδου. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Μακεδονία, την Κροατία, και την Αλβανία θα ενισχύσει την αξία της Συμμαχίας στο σύστημα σταθερότητας στην περιοχή, και η Ελλάδα θα έχει άμεσο όφελος διότι η διεύρυνση αφορά τη σταθερότητα, τον κοινό μας στόχο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ