Για απαράδεκτη συκοφαντία κατά του κινήματος των εργαζομένων κατηγορεί η ΓΣΕΕ τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου κατά την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση του ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας), με θέμα: «Σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση».
Με αφορμή τη δράση του εργατολόγου Χ. Νικολουτσόπουλου, ο Κώστας Σημίτης άφησε σαφείς αιχμές κατά της ΓΣΕΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.
Ο κ. Σημίτης έθεσε το θέμα της «ατομικής ηθικής» και παρουσίασε ως παράδειγμα προς αποφυγήν ότι «δικηγόρος συνδικαλιστικών οργανώσεων (σ.σ.: ο Νικολουτσόπουλος) είχε αναλάβει με εργολαβική αμοιβή τη δικαστική επιδίωξη της μονιμοποίησης εργαζομένων. Το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά χωρίς να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες. Παρ΄ όλα αυτά ζήτησε με εξώδικα και αγωγές την καταβολή της αμοιβής του. (...) Το συνδικάτο συστήνει τον νομικό του σύμβουλο ως δικηγόρο και δεν ενοχλείται που αυτός συμφωνεί εργολαβικές αμοιβές. Εν συνεχεία ο νομικός σύμβουλος απαιτεί αμοιβές που δεν δικαιούται, γιατί υπολογίζει στην αδιαφορία ή δυστυχώς και στη συνέργεια της συνδικαλιστικής οργάνωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Οι δηλώσεις Σημίτη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ και προσωπικά του πρώην προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου.
«Την ώρα που ο κ. Σημίτης εκδηλώνει την εκδικητική επίθεση του εναντίον των συλλογικών εκφραστών των εργαζομένων και των συνδικάτων, αυτά οργανώνουν την αντίσταση τους στη νέα επίθεση της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση. Ένα πελώριο ερωτηματικό γεννάται. Γιατί τώρα; Γιατί άραγε;», διερωτάταται σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
«Ολοι κρίνονται απ’όσα λένε, απ΄ όσα έπραξαν και πράττουν. Ακόμα και οι πρώην πρωθυπουργοί. Όταν μάλιστα αυτοί με την πολιτική τους δημιούργησαν και συντήρησαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων. Μια πολιτική που τους έστειλε κατευθείαν στα «νύχια» επιτηδείων δικηγορικών γραφείων. Τα συνδικάτα αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για πολιτική λύση του ζητήματος προτείνοντας μάλιστα στη Βουλή και σχέδιο Νόμου, το οποίο δυστυχώς δεν υπερψηφίστηκε», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και υπογραμμίζει:
«Όσοι όψιμα ομιλούν οφείλουν να γνωρίζουν ότι ουδέποτε στο παρελθόν έγινε συγκεκριμένη καταγγελία στους συνδικαλιστικούς φορείς και τη Γ.Σ.Ε.Ε. για παρανομίες των δικηγόρων της για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζουμε σε όσους κυβέρνησαν ή κυβερνούν ότι τα "εργολαβικά" συμβόλαια για τους δικηγόρους αυτοί τα νομοθέτησαν και τα δέχτηκαν».
«Η Γ.Σ.Ε.Ε. μόνη και πρώτη χωρίς δεύτερη σκέψη και δισταγμούς διέκοψε αμέσως την εργασιακή σχέση με το δικηγόρο, όταν το όνομά του αναμείχθηκε στην υπόθεση και επισημοποιήθηκε η καταγγελία για την στάση του απέναντι σε συμβασιούχους. Ποιος άλλος το έκανε;», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:
«Την "προσαρμοστικότητα", την ηθική, την πολιτική ή όποια άλλη δεοντολογία, ας την αναζητήσει ο κ. Σημίτης στην πολιτική του που τον έφερε σε σύγκρουση με τον εργαζόμενο λαό».