Για τη νέα πρόταση Νίμιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, (που ήταν παρών στην ενημέρωση) δήλωσε ότι η κ. Μπακογιάννη έδωσε στοιχεία, τόσο για το θέμα της ΠΓΔΜ όσο και για εκείνο του Κοσόβου.
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Πάγκαλος γνωστοποίησε ότι το έγγραφο της πρότασης Νίμιτς που παρεδόθη από την υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι τελικό, αλλά έγγραφο προς συζήτηση. «Η πρόταση του κ. Νίμιτς περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο μικρής εκτάσεως και είναι διατυπωμένη με περιοριστική μορφή, δεν είναι λεπτομερειακή», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε πως από την πλευρά της, έχει κάνει σημαντικές αντιπροτάσεις ή τροποποιήσεις.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι παραμένει στις θέσεις που διατυπώθηκαν από το χθεσινό Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο.
Σε ερώτηση εξάλλου, κατά πόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται διπλή ονομασία, ο κ. Πάγκαλος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών. «Υπάρχει πλήρης ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ό,τι ξέρετε από το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτά είδαμε κι εμείς», είπε.
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση οφείλει, να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που έχει, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία, όπως επεσήμανε, μόλις τώρα άρχισε γιατί δεν είμαστε στο τέλος της. Αυτό είναι το συμφέρον για την χώρα, τόνισε.
Δυσμενέστατη εξέλιξη στο Κόσοβο
Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για μία δυσμενέστατη εξέλιξη, διότι όπως εξήγησε, στη σερβική περιοχή της επαρχίας έχουν μεταφερθεί, μετά από πράξεις εθνικής εκκαθάρισης στις οποίες έχει προβεί η αλβανική πλειοψηφία, και Σέρβοι από άλλα μέρη. «Υπάρχει ένα κοινό "σύνορο" με την Σερβία και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι, αυτή τη στιγμή, γίνεται μια προσπάθεια να προωθηθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ και να ελέγξει αυτό το σύνορο ή οτιδήποτε το ονομάσει κανείς», παρατήρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, η Ελλάδα, λόγω και της στρατιωτικής παρουσίας της στην περιοχή, πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία, ώστε τα «σύνορα» μεταξύ του τμήματος του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται από τους Σέρβους -δηλαδή της περιοχής της Μιτρόβιτσα- και της υπόλοιπης Σερβίας να παραμείνουν ανοιχτά.