Διεθνή επιτήρηση και ευρεία τοπική αυτονομία προβλέπει το σχέδιο Συντάγματος του Κοσόβου, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη συνταγματική επιτροπή.
Το σχέδιο Συντάγματος προβλέπει «διεθνή (πολιτική) επιτήρηση» και, όπως επισημαίνεται «η διεθνής στρατιωτική παρουσία, η οποία λειτουργεί υπό την αρχή του ΝΑΤΟ θα εγγυάται την ασφάλεια ολόκληρου του εδάφους».
Σύμφωνα με το συνταγματικό κείμενο, το ανεξάρτητο κρατίδιο θα είναι μία δημοκρατία με μια πολυεθνική κοινωνία και ισχυρές εγγυήσεις για τις μειονότητες.
«Η Δημοκρατία του Κοσόβου είναι μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα με μια πολυεθνική κοινωνία, στην οποία η άσκηση της εξουσίας στηρίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της στην ισότητα όλων των πολιτών της και στον αυστηρό σεβασμό των διεθνώς αποδεκτών θεμελιωδών ελευθεριών», αναφέρεται στο σχέδιο .
Στην αναφορά που γίνεται στο σχέδιο Συντάγματος στις μειονότητες που ζουν στο Κόσοβο και ιδιαίτερα στους Σέρβους, οι οποίοι αποτελούν λίγο λιγότερο από το 10% του πληθυσμού, επισημαίνεται ότι η χώρα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο απειλών ή διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας λόγω της εθνικής, εθνοτικής, πολιτιστικής, γλωσσικής ή θρησκευτικής τους ταυτότητας».
Δεδομένου ότι οι περίπου 120.000 Σέρβοι στο Κόσοβο ζουν είτε στο βορρά, είτε σε θύλακες, στο σχέδιο του Συντάγματος υπογραμμίζεται ότι «οι δήμοι έχουν έναν υψηλό βαθμό τοπικής αυτονομίας ... με τις δικές τους διευρυμένες αρμοδιότητες και το δικαίωμα στη διασυνοριακή (...) συνεργασία».
Τέλος, στο σχέδιο Συντάγματος του Κοσόβου επαναλαμβάνονται οι θέσεις που προβλέπονται από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι και υπάρχει η δέσμευση για την τήρηση των όσων αυτό προβλέπει.