Η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί «επιθυμία της κυβέρνησης των Σκοπίων», όμως υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε». Αυτό δήλωσε σήμερα, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την Διεύρυνση, Όλι Ρεν, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.
Ο Μπ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε στη συνέχεια ότι η διαφορά της χώρας του με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας είναι διμερής και σημείωσε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι «κατά κοινή παραδοχή» η χώρα του πληροί τα κριτήρια τα οποία θα της επέτρεπαν να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας, όμως, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, ως μέλος και των δύο οργανισμών έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας, ο Μπ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι η χώρα του «είχε και θα έχει εποικοδομητική στάση», καθώς είναι προς το συμφέρον της «να βγει από τη μέση το θέμα αυτό» και να απαλλαγεί από την «αναχρονιστική», όπως τη χαρακτήρισε, ονομασία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Συνεχίζοντας ο Μπ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι είναι θεμιτό η χώρα του να θέλει να προστατέψει «την εθνική και πολιτισμική της ταυτότητα» και κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων, επιθυμεί την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι όλες οι προτεινόμενες λύσεις αποδεκτές».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν με τον Μπ. Τσερβένκοφσκι το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, «τώρα που είναι η χρυσή στιγμή», όπως χαρακτηριστικά είπε. Δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απόλυτα ενήμερη για τις προτάσεις Νίμιτς και κατέληξε λέγοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις χώρες μέλη της ΕΕ, είναι βασικός παράγοντας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια και το Τέτοβο την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ