Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το Σκοπιανό επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/29/1482528.htm .
Ο κ. Κέισι είπε για άλλη μία φορά πως η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει «τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" να εργαστούν υπό τις καλές υπηρεσίες του κ. Νίμιτς».
Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της "Μακεδονίας"», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το θέμα σημαντικό και για τις δυο χώρες και για αυτό ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς ώστε να καταλήξουν σε λύση. Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, «και τις αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν εκεί, προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί» επισήμανε.
Ακόμη είπε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα διεξαχθούν πολλές συζητήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Κόσοβο και οι εκεί νατοϊκές επιχειρήσεις, το Αφγανιστάν, εσωτερικά ζητήματα του ΝΑΤΟ, όπως η διεύρυνση, καθώς και η πορεία που ορισμένες χώρες χαράσσουν. «Απέχουμε όμως πολύ από μια απόφαση επ' αυτού» παρατήρησε.
Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόσφατη επικοινωνία μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, της Αθήνας και των Σκοπίων, ο κ. Κέισι απάντησε ότι η κ. Ράις είχε συναντήσει προ δυο εβδομάδων τους ομολόγους της των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε νέα υψηλού επιπέδου επικοινωνία επί του θέματος.
Σημαντικό ζήτημα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δήλωσεις που έκανε πριν από λίγη ώρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε το Σκοπιανό σημαντικό ζήτημα εν όψει της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την ελπίδα να διευθετηθεί πριν από αυτή.
«Αυτό το θέμα, ή τουλάχιστον το ζήτημα της υποψηφιότητας της "Μακεδονίας" για να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί στο τραπέζι. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια διευθέτηση πριν από αυτήν την Σύνοδο» είπε χαρακτηριστικά.
Απέφυγε να σχολιάσει τη «χειρότερη εκδοχή»
Ερωτηθείς πώς εκτιμά το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι «δεν θα εξυπηρετούσε να σχολιάσω- να δώσω δημοσίως συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση».
Εκτίμησε δε πως σε αυτό το πνεύμα θα ήταν προτιμότερο να τονίσει τα θετικά, και εν προκειμένω το γεγονός ότι «ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει διάφορες ιδέες ενώπιον των δυο κυβερνήσεων». «Οι ΗΠΑ συνέχισε, «ελπίζουν ότι μια από αυτές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη και αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθουμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εκδοχή την οποία μας θέσατε».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ακόμη πως ως απόρροια της τετραετούς θητείας του στην Ελλάδα κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος.
Ο κ. Μπερνς έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συνομιλίες του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ