Σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων έστειλαν σήμερα από την Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, όσον αφορά την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση μίας συμμαχίας αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση αξιών και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της.
«Δεν μπορεί να υπάρξει σχέση συμμαχίας χωρίς σχέση καλής γειτονίας», διεμήνυσε με τον πλέον σαφή τρόπο η υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι η καταλληλότερη ώρα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την ΠΓΔΜ είναι τώρα.
«Απαράβατη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψηφίου κράτους ανοικτά ζητήματα, ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις», σημείωσε και επανέλαβε την πεποίθηση της Ελλάδας ότι τα προβλήματα «δεν πρέπει να διαιωνίζονται, αντίθετα, πρέπει να λύνονται με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, οριστικό, πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Η απουσία -τόνισε- τέτοιων λύσεων σε καίρια ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, δεν επιτρέπει την δημιουργία σχέσεων συμμαχίας».
Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα δεν επιθυμεί την παράταση της εκκρεμότητας σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, ωστόσο -όπως επεσήμανε- η σύναψη συμμαχικών σχέσεων δεν είναι δυνατή χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στους εταίρους της Ελλάδος στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «θεμελιώδης αρχή κάθε συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους».
Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί επί 55 χρόνια ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ (κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν), τον παλαιότερο σε αυτή την ευπαθή περιοχή της Ευρώπης (σ.σ. τα Βαλκάνια), ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες της Ελλάδας για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αν παραμείνουν άλυτα τέτοια προβλήματα εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής.
Μήνυμα και από Σέφερ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός κράτους-μέλους της Συμμαχίας και ενός υποψηφίου μέλους, ενώ χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη συναίνεση.
«Αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα ήδη μέλος και ένα υποψήφιο μέλος», είπε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι «οι προσκλήσεις (κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου) θα εκδοθούν μόνο εάν συμφωνήσουν όλα τα μέλη, αφού προϋπόθεση είναι η συναίνεση». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ανέφερε πως παρ' όλο που ο ίδιος δεν έχει άμεσο ρόλο στη διαδικασία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει συναίνεση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ζήτημα της ονομασίας συνιστά παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας από την πλευρά των Σκοπίων, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, έτσι και για το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θέμα αρχής.
Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Σέφερ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά το τέλος της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Σλοβάκο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά, πως μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/03/1483760.htm .
«Η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κι από το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά από την ΠΓΔΜ», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Καταλαβαίνω ότι και για το ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα, αλλά περισσότερο από το ΝΑΤΟ είναι για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παπούλιας, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Σέφερ: «Πρέπει να σας πω ότι έχω ζήσει αυτή την ιστορία (σ.σ. με την ΠΓΔΜ) ως υπουργός Εξωτερικών και μπορώ να τη συνοψίσω με δυο λέξεις, ότι εκείνη την αδιαλλαξία που συνάντησα τότε, ως υπουργός, εξακολουθεί σήμερα να την επιδεικνύει αναλλοίωτη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων».
Ωστόσο όπως τόνισε, η θέση την οποία έλαβε στη Βουλή ο πρωθυπουργός(αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την πρόσκληση για ένταξή της στην ατλαντική συμμαχία) είναι «πάρα πολύ καθαρή».
Εξάλλου, υποδεχόμενος τον κ. Σέφερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μία άλλη συνάντησή του με γ.γ. του ΝΑΤΟ, τον λόρδο Κάρρινγκτον: «Ιστορικά -είπε ο κ. Παπούλιας- μού έρχεται στο μυαλό μια άλλη συνάντηση με έναν προκάτοχό σας τον λόρδο Κάρριγκτον, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσουμε μια κρίση που είχαμε τότε με την Τουρκία».
Σκόπια: «Μόνο η Ελλάδα αμφισβητεί το όνομα»
«Το δικαίωμα στο συνταγματικό όνομα και στην εθνική ταυτότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
«Μόνον μία χώρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα και να συμπεριληφθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ που έχουν πράξει κάτι τέτοιο».