Γ. Παπανδρέου: Σύνταξη με 37 χρόνια ασφάλισης για τους αγρότες

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 14:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

«Οι γυναίκες στην ύπαιθρο διαδραματίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους, ίσως και τον σημαντικότερο ρόλο, στην οικονομική ανάπτυξη. Στην οικονομία της, στην κοινωνική δομή και στη διαμόρφωση του πολιτισμού, της περιφέρειας. Παραγωγικός, οικονομικός και κοινωνικός ρόλος, που δεν εξαντλείται μόνο στην εργασία των γυναικών στην αγροτική παραγωγή, επεκτείνεται κυρίως στην αφανή εργασία της αγρότισσας. Οι αγρότισσες αντιμετωπίζουν το βάρος της οικιακής εργασίας, της φροντίδας των παιδιών και των γονέων, της φροντίδας του χωραφιού. Εργάζονται στα χωράφια, και όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν είναι αρκετό, είναι υποχρεωμένες να εργάζονται και σε άλλες εποχιακές εργασίες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη στην Ελληνίδα αγρότισσα.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η συμβολική, αλλά και ουσιαστική αναγνώριση, για την Ελληνίδα αγρότισσα ήρθε το 1981, όταν ο ¶ρειος Πάγος θέσπισε την σύνταξη για την αγρότισσα, ενώ με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμού, σημείωσε ότι οι 120-130 Συνεταιρισμοί έγιναν ουσιαστικά επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από το 1980.

Αναφερόμενος στον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας αγρότισσας στο χωράφι, αλλά και την οικογένεια, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ένα από τ’ αρνητικά αποτελέσματα αυτής της υπερ-εργασίας, είναι και η αδυναμία της αγρότισσας, να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου». Όπως είπε όμως, «απ’ την άλλη μεριά, οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη έφεση και αποτελεσματικότητα, όταν δουλεύουν συλλογικά, όταν δηλαδή συνεργάζονται και δουλεύουν κοινωνικά».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος για την αγρότισσα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «μία νέα κοινωνική συμφωνία με επίκεντρο τη λειτουργία της πραγματικής ισότητας και της ισόρροπης συμμετοχής των δύο φύλων, και στην οικονομία, και στην κοινωνία, και στην πολιτική, και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή». «Δεσμευόμαστε, δηλαδή, για μία νέα αγροτική πολιτική, που θα την αφορά και στην οποία θα βοηθήσει και η ίδια η αγρότισσα. Πραγματική στροφή στην περιφερειακή ανάπτυξη, με ενισχύσεις και υποδομές. Υποδομές, που θα στηρίξουν την αγροτική οικογένεια, τους νέους αγρότες και τους γέροντες, που θα στηρίξουν την παιδεία και την υγεία, μέσω της ουσιαστικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, της αποκέντρωσης στην περιφέρεια», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του ασφαλιστικού για τον αγρότη και την αγρότισσα.

«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Μετατρέψαμε τον ΟΓΑ σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, με γενναία χρηματοδότηση τότε από το κράτος. Δημιουργήσαμε την Αγροτική Εστία στον ΟΓΑ, για να παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας, αντίστοιχες με αυτές της Εργατικής Εστίας.

Σήμερα, εισηγούμαστε αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι».

«Θεωρούμε αναγκαία την σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «οι αγρότες θα πρέπει να δικαιούνται σύνταξη με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ οι πραγματικοί αγρότες και αγρότισσες θα πρέπει να παίρνουν σύνταξη σε ηλικία, όχι μεγαλύτερη των 60 ετών, μέσα από την επέκταση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών στον αγροτικό τομέα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή