Δριμεία κριτική στις πολιτικές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την αγρότισσα και την εργάτρια γης, άσκησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρέμβασή της στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που ήταν αφιερωμένη στην Ελληνίδα αγρότισσα.
Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός της απέναντι στην ειδική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση και η οποία, είπε, έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται η κοινωνική βάση που δανείζεται από τράπεζες.
«Τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, η ΚΑΠ και η πολιτική του δεύτερου πυλώνα δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση για την αγρότισσα, ούτε να ανακόψουν την συγκέντρωση γης στους λίγους», σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ και χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τους 130 αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς που υπάρχουν στη χώρας μας, πολλοί εκ των οποίων όπως επεσήμανε, έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, ενώ οι περισσότεροι έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες με κάπως πιο αυξημένο εισόδημα, όπως υποστήριξε.
«Εκτός από τις αγρότισσες, στην ύπαιθρο ζουν κι εργάτριες γης, οι οποίες δεν καταγράφονται σχεδόν σε καμία στατιστική», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Όπως στα αστικά κέντρα έτσι και στην ύπαιθρο αναπαράγονται οι φυλετικές προκαταλήψεις, διαπλέκεται η ανισότητα και η ταξική εκμετάλλευση και καταρρίπτεται η κοινωνική ισονομία με βάση κάποια βιολογικά χαρακτηριστικά, που, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική διάσταση».
Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα ζήτησε την συνταξιοδότηση των αγροτισσών στα 55 χρόνια και των αγροτών στα 60, τον διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και την απαλλαγή των αγροτών από τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.